2011. évi napló

VIII. hó

 

 

2010.12.31. - 2011.01.01.

Társaságunk igen jó hangulatban búcsúztatta az óévet. Szente Jánosné elnöknő megnyitó szavai után a Csepregi-trió zenéjére elkezdődött a hajnalig tartó táncmulatság.
Több éves hagyományt követve éjfél előtt kimentünk a Fő-térre, meghallgattuk a polgármesteri újévköszöntőt, együtt elénekeltük a Himnuszt, koccintottunk egymással és gyönyörködtünk a csodaszép tűzijátékban.
Visszatérve a Napközi éttermébe az elnökség tagjai boldog újesztendőt kívántak a jelenlévőknek, majd együtt elénekeltük társaságunk nótáját, a "Szeressük egymást gyerekek" c. dalt.
Ezután hajnali négyig folytatódott a vidám mulatság.

Martini Emil és Kovács Balázs fényképei itt megnézhetők.

 

2011.01.29.

Ez évi programunkat hagyományos disznótoros vacsoránk megtartásával indítottuk.
A BKV Éttermében Kazi Laci klubtársunk közreműködésével és zenéje mellett fogyasztottuk el a Heintz Karcsiék által sütött igen finom vacsorát.
Bár most csak klubtagjaink vettek részt a zenés-táncos estünkön, nagyon jó hangulatban telt az idő.
Kisebb egészségi probléma miatt hiányzott körünkből Vörösné Erzsike és Edgárd, valamint Fábián Pali webmesterünk és a már régebben betegeskedő Marosné Judit és Józsi, akiknek ezúton is kivánunk mielőbbi gyógyulást és felépülést.
Kazi Lacinak köszönjük a zenét és a terem biztosítását.
A képeket készítették: Kovács Balázs és Martini Emil, amelyek itt megnézhetők.


Szente Jánosné elnök

2011.02.19.

Ma volt az idei Farsangi Bálunk.
Ezúttal Stark Feri és Nagy Laci muzsikált nekünk és ha az ő zenéjük szól, nem kell bíztatás, még a fájós lábúak is táncolni kezdenek.
Rendezvényünket meglátogatták a Szentendre TV munkatársai, akik rövid riportot, felvételt készítettek. ami Információink szerint február 25-től lesz látható. Sajnos nem tudták megvárni a jelmezesek felvonulását, mert a városban több rendezvény volt egyidőben.
Idén igen sok klubtársunk maskarába öltözött valamennyiünk örömére. A jelmezesek bemutatóján láthattunk rendőrnőt a foglyával, papagájt, hógolyót, kisbabát, dupla macskát, bohócokat, szerzeteseket, részeges takarítónőt... természetesen ez a felsorolás nem teljes.
Sikere volt, mint mindig, a tombolának is.
Köszönjük a tombolához nyujtott támogatást Dicső Zoltánnak, a Görög utcai Margaréta cukrászdának valamint a Síma és Társa Bt. Asztalos Vállalkozás-nak, a fából készült állóóráért.
Amikor éppen nem jelmezes bemutató, vagy tombola zajlott, táncoltunk, énekeltünk és jól éreztük magunkat, reménykedve a jobb idő eljövetelében, igyekeztünk elbúcsúztatni a telet.
Martini Emil fényképei hűen tolmácsolják az est hangulatát, amelyek itt megnézhetők.

Webmester

2011.02.25.

A Vizes 8-as ügyvezető igazgatójának, Bacsa Csaba úrnak meghívására, február 25-én Társaságunk mintegy 17 tagjával látogatást tettünk az objektumban.
Az igazgató úr köszöntő szavai után Kőszegi Judit vezetett minket végig az épületben és mutatta be a sportolásra, kikapcsolódásra és úszásra szolgáló részlegeket.
A Vizes Nyolcas uszoda és szabadidő központ megtekintése után a vállalkozó kedvűek birtokba vették a bowlingpályát. Két csoportot alkotva vidáman versenyeztek a guritásban.Természetesen mindenki jól szórakozott, a versenyzők a jó játékban, mi nézők, a játékosok biztatásában.
Köszönjük Bacsa Csaba úrnak és Köszegi Juditnak a kellemes délutánt.
Kovács Balázs helyszínen készített fényképei a Galériában láthatók.

Szente Jánosné
elnök

2011.03.07.

A mai klubnapunkon az elnökség terített büfé asztallal kedveskedett a tagságnak.
Hamar elfogytak az ízletes szendvicsek és Herman Erzsike által sütött sajtos sütemények, amiket 1-1 dobozos sörrel öblítettünk le.
Hagyományunk szerint megköszöntöttük az e negyedévben aktuális név naposokat, és kerek születésnapjukat ünneplő társainkat.
Szabó János klubtársunk kedves szavakkal emlékezett meg a nemzetközi nőnapról, majd a férfiak egy-egy cserép tavaszt idéző primulával lepték meg a hölgyeket nőnap alkalmából.
Kovacsik Józsi hangulatos muzsikája mellett hamar elszaladt a kellemes este.
A Martini Emil által készített fényképek a Galériában nézhetők meg.

Szente Jánosné
elnök

2011.04.09.

Ma 30 fővel múzeumi látogatáson vettünk részt a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban és a Caprice-ben.
A múzeumi látogatás a hűvös idő ellenére jó és baráti hangulatban telt el, erről gondoskodtak a csoportot kísérő helyi idegenvezetők is.
Először a VTM múzeumot tekintettük meg, mely 1992.július 14-én nyílt meg. A kiállítás 5 teremben mutatja be a fővárosi vasúti közlekedést 1866-tól.
Összeállítást láthattunk az egykori és a jelenlegi Magyarország nagy városainak 30 vasútjáról, a vasutak infrastrukturájának részeiről, az egykori kocsiszín- és kovács műhelyéről, valamint az autóbusz, trolibusz felújított járműveiről. Szabadtéren pedig a régi HÉV szerelvényeket tekintettük meg.
Ez a gyűjtemény sokunk számára ismerős volt, hiszen a 60-70-es években még utaztunk ezeken a jelenleg múzeális villamosokon, HÉV-eken. Mindenkiben nosztalgikus emlékeket ébresztett.

Második utunk a Caprice-be vezetett, ahol a helyi idegenvezető rövid tájékoztatást tartott a cégről és bemutatta a magyar ékszerkészítés történetének múzeumát.
A nemzetközi cégről rövid filmet láthattunk a mozi teremben, majd egy távolból egy műhelyrészt.
Ezután a kiállítótermet látogattuk meg, ahol a kiállított ékszerek, órák megvásárolhatók voltak.
A kiállított tárgyak csodálatosak voltak és az ott lévő szakemberek "eladók" pedig részletes tájékoztatást adtak minden ékszerről, kövekről, arany és ezüst remekmunkákról a legkülönbözőbb árkategóriákban.
Büszkék voltunk arra, hogy városunkban ilyen szép helyeken járhattunk.
A Kovács Balázs által készített fényképek itt megnézhetők.

Boda Anikó
elnökségi tag

2011.04.19.

Szokásunkhoz híven idén is részt vettünk az "egy vasárnap egy ebéd" mozgalomban és április 19-én megvendégeltük a hajléktalan szálló mintegy húsz lakóját ízletes-házias sertéspörkölttel, tésztával és savanyúsággal.

 


A daraboló-előkészítő munkát Boda Anikó és Szente Jánosné végezték, a főzést Szente Jánosné vállalta.

Szente Jánosné
elnök

2011.04.24.

Idén a Húsvét vasárnapi Locsoló bálunk Locsoló buli lett, a kevés számú jelentkező miatt. A kis létszám ellenére igen vidám hangulatú este volt, amit csak fokozott a Stark Feri zenészünk által harmonikával kísért nótázás.
És hogy a hölgyek idén is üdék maradjanak, arról éjfél után gondoskodott a férfiak locsolkodó kedve, amit a gyengébb nem piros tojásokkal jutalmazott meg.
Köszönet a helyiség biztosításáért Kazi Laci klubtársunknak, a húsvéti szép nyuszis dekorációért Jakabné Zsókának.
A Martini Emil által készített képek a Galériában láthatók.

Szente Jánosné
elnök

2011.05.01.

Ezen a jeles napon bizony ázós-fázós időjárásra ébredtünk. Nem nagyon akaródzott kimozdulni otthonról. Jelen sorok írója is inkább otthon maradt volna. Aztán a gondolat, hogy a majális előkészítése, szervezése a közreműködő klubtársainknak mennyi munkát jelentett, valamint az, hogy milyen jó lesz együtt lenni ismét a társakkal, meghozta a döntést, hogy dacolva az időjárással, irány a majális.

Így utólag örülök, hogy ezt a döntést hoztam. Társaságunk sörsátra elegendő védelmet biztosított a szerencsére csak gyengén permetező eső ellen és a Hőgl Vilmos és Kulcsár László által készített pörkölt elfogyasztása szinte földöntúli élvezetet biztosított.

Beszélgettünk, mértékkel borozgattunk, sörözgettünk és végül is a májusi októbernek fittyet hányva jól éreztük magunkat.

Ezúton tagságunk nevében is köszönöm az Elnökség és klubtársaink munkáját, amellyel ezt a hagyományos majálist előkészítették, lebonyolították.

A Kovács Balázs és Fábián Pál helyszínen készített fotói a Galériában láthatók.

Webmester

2011.06.06.

Ma a klubnapon köszöntöttük a névnapjukat a második negyedévben ünneplő tagtársainkat. Szente Jánosné ismertette a közelgő szlovák-lengyel kirándulás programját, sor került a Szüreti Felvonulással kapcsolatos teendők, valamint a Születésnapi Bál előkészületeinek megbeszélésére is.

A Martini Emil által készített képek a Galériában láthatók.

Webmester

2011.06.11.

Ma rendeztük meg társaságunk megalakulásának évfordulója alkalmából a már hagyományos jubileumi bálunkat.

Szente Jánosné elnök köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette az elmúlt 13 esztendő történéseit, az emlékezetes kirándulásokat, utazásokat, a Szüreti Felvonulásokat. Megköszönte a tagság segítő munkáját és jó szórakozást kívánva megnyitotta a bált.

A jó zene mellett az este hangulatát némi izgalommal színesítette a tombola, amelynek főnyereményét ezúttal a Szamos Marcipán adománya, egy torta képezte, amelyet ezúton is megköszönünk.

A mulatság a hajnali órákig tartott.

A Martini Emil, Kovács Balázs és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2011.06.24-26.

Társaságunk 2011 június 24-26 között kirándulást szervezett Dél-Lengyelországba, Zakopane térségébe.
Kissé hűvös, napfényes időben indultunk útnak, amely "ismerd meg Szlovákiát" útvonalat letudva a Dunajec partján fekvő Nedec váráig tartott. A várat 1320-ban említik először. A monda szerint a folyó két szemköztes partján magasodó sziklán álló vár néz farkasszemet egymással, melyet az egymással állandóan viszálykodó két testvér uralt.
Nedec (más néven Dunajec) várát Drugenth Vilmos építtette saját birtokán 1330 előtt, később Szapolyai birtok volt. 1772-ben itt váltották vissza a Zsigmond által elzálogosított szepességi városokat.
Az 1918-as döntést követően Lengyelország részévé vált, de 1945-ig a Salamon család utódai lakták. Ennek köszönhetően eredeti állapotában fennmaradt és ma művészeti alkotóház és múzeum található benne.
Megcsodáltuk az eredeti bútorokkal berendezett nappalit és étkezőt, a várbörtönt és kínzókamrát. A szemerkélő eső ellenére is csodálatos kilátás nyílott a felduzzasztott Dunajec folyóra és annak környékére.
Utunkat a Dunajec folyón megtett több mint két órás tutajozással folytattuk. A tutajok fapadjainak keménységét feledtette a magas folyóparti sziklák, a zubogók, a nyugodt sétáló emberek látványa, valamint a magunkba szívott tiszta, friss levegő.
A másnap nem volt hozzánk ily kegyes, mert kisebb megszakításokkal egész nap esett az eső. Ennek ellenére a lelkes 30 fős csapatunk nekivágott a kasprovi bérc zord szikláinak. Szakadó esőben haladtunk felfelé, majd röviddel a második lanovkás utunk megkezdése után jött a meglepetés. Előbb jeges eső, majd hó képében. A bércre érve heves hóvihar fogadott bennünket. Látótávolság semmi, hó, szélvihar és hideg annál inkább. Nyolc bátor ember azért nem adta fel. Ha nem is az elképzelt magyar-lengyel határkőhöz, de el akartuk helyezni koszorúnkat. Dacolva a jeges széllel felmentünk a kasprovi bérc legmagasabb pontjára, ahol sikerült kővel rögzíteni a tomboló szélben megemlékezésünk koszorúját.
A bércről visszatérve Zakopane belvárosában szabadprogram keretében töltöttük a vacsoráig rendelkezésre álló időt.
A két nap alatt megtapasztalhattuk, hogy a lengyelek komolyan veszik a két nép közötti barátságot. Nedec váránál folyó útépítési munkák miatt adódott gondunk, amikor egy fiatal, kisgyerekes házaspár a busz elé állva felvezetett bennünket a tutajkikötőhöz. Zakopanéban pedig a busz akkumulátora mondta fel a szolgálatot, de a lengyel buszsofőrök önzetlen segítségének hála hamarosan folytathattuk utunkat.
Vacsora után köszöntöttük két születésnapos barátunkat és Kazi Laci által szolgáltatott kitűnő zenére senki sem kímélte a napközben megfáradt lábait.
Vasárnap reggel napsütéses, hűvös időben indultunk hazafelé.
Rövid időre megálltunk Zdiar falucskánál, mely festett faházairól híres, majd megjárattunk a buszon elmerevedett lábainkat a Csorba-tó körül tett sétával.
A háromnapos program zárásaként másfélórás sétát tettünk Beszterce-bánya belvárosában. Itt többen éltek a haditechnikai eszközök kiállításának megtekintésével.
Ezúton is köszönetet mondunk a jó hangulatú, élményekben gazdag kirándulás megszervezőinek, lebonyolítóinak.
Utazásunkat városunk önkormányzata anyagilag támogatta, amelyet ezúton is megköszönünk.
A Martini Emil és Boda Károly által készített fényképek a Galériában tekinthetők meg.

Boda Károly

2011.07.04.

A nagy melegre tekintettel, igen rövid klubnap volt ez a mai. Elnökasszonyunk ismertette az aktualitásokat.
Köszöntöttük Bazsó Erzsébet klubtársunkat 60. születésnapja alkalmából.

A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek a itt megtekinthetők.

Webmester

2011.07.15.

Jakab Feri kedves - immár csak néhai - klubtársunktól és Elnökségünk tagjától, aki 65 évet élt, ma vettünk végső búcsút. A Társaságunk nevében búcsúzó Prohászkáné Muci beszéde, és a Martini Emil által készített fényképek megtekinthetők itt.

Webmester

2011.09.09.

Ismét eltávozott közülünk egy kedves társunk Szente Jani, aki 72 évet élt. Ma vettünk tőle végső búcsút. A Társaságunk nevében búcsúzó Fábián Pál beszéde, és a Martini Emil által készített fényképek megtekinthetők itt.

Webmester

 

2011.09.24.

A mai napon volt a társaságunk által szervezett Szüreti Felvonulás.
A résztvevők 14:00 órától gyülekeztek az Orbán-keresztnél. Érkeztek a Dézsma utcai Nyugdíjasklub, Társaságunk, az Ipartestület, a Csobánkai Nyugdíjas Egyesület, népviseletbe öltözött tagjai és sokan mások.

15 óra után néhány perccel elindult a menet.
Ezúttal a Rendőrség, a Polgárőrség és a Közterület felügyelet tökéletesen biztosította a menet zavartalan haladását.
A menet előtt két motoros rendőr haladt kellő távolságban.

A menet élén Horváth László hegybíró haladt, tamburmajorként dirigálva az őt követő Zeneiskolai Fúvósokat, akiknek muzsikája megadta a menet ütemét és a felvonulás hangulatát.
Utánuk a színes ruhákba öltözött két hölgy rúdon víve a pompás szüreti szőlőkoszorút, majd a többi népviseletbe öltözött asszonyok, lányok kövekeztek.

A menetben haladt az Agytanoda gyermekcsapata Rigó Eszter vezetésével, az Izbégi Iskola majoret csoportja, élén Tirol Enikővel.
Feltűntek a kocsik, amelyek Füzi Endre bírót és feleségét, Hollós István jegyzőt és párját Hollósi Rózsikát, a Pilisszentlászlói Kéknefelejcs Kórust vitték.
Őket követték a Petőfi Egyesület lovasai Kun Csaba vezetésével, Máli Vladimír pompás lovai, majd Furman József platós tehergépkocsija, amelynek fedélzetén foglaltak helyet Kapi Gábor nótáskapitány és Kazi László, akik vidám nótákat énekeltek és nótázásukba bevonták , az út két oldalán megjelent nézőket.
A menetet zárták a cigányasszonyok és Sima Tóni drótostót.
Útközben a kocsikról a nézőközönséget borral és gyümölccsel kínálták a felvonulók.

A menet megállt több helyen is.

A Dézsma utcánál, a Tabakosok Keresztjénél, a Horvát-Dalmát Egyesület nevében Valentin János köszöntötte és kínálta résztvevőket.

A Lázár cár térnél Kapi Gábor nótáskapitány, a Pilisszentlászlói Kék Nefelejcs Kórus, az Agytanoda Gyermek Néptáncegyüttese és az Izbégi Iskola Majoret Együttese műsorát élvezhette a népes bel- és külföldi nézősereg, amely végigkisérte, fényképezte és videózta a menetet.

A Dunaparti Művelődési Ház előtt, a felvonulás végállomásánál dr. Török Balázs alpolgármester köszöntötte a felvonulás résztvevőit.
Kazi László zenéjére és nótázására spontán utcabál alakult ki, amelybe a nézők is bekapcsolódtak.
Miakich Gábor félmázsa szőlőből ott a helyszínen mustot préselt, amelyet a felvonulók megkóstolhattak.
A Művelődési Ház udvarán Dragon József és Jenő családja által 150 före készített gulyással, Társaságunkkal közösen megvendégelték a felvonulás valamennyi résztvevőjét.

Ezúton is külön köszönetet mondok Prohászka Tiborné Mucika Társaságunk Enökhelyettesének, mint az igen jól sikerült Szüreti Felvonulás főszervezőjének és tagságunk nevében is gratulálok neki és Szente Jánosné Elnökünknek a pénzügyi pályázat elkészítéséért, ami nagyban hozzájárult a Szüreti Felvonulás megvalósításához.

Társaságunk nevében is köszönöm városunk Képviselő-testületének az általuk nyújtott anyagi támogatást.

Köszönöm továbbá Horváth László, a Csobánkai Nyugdíjasok, Máli Vladimír és családja, a Dézsma utcai Nyugdíjasok, Miakich Gábor (must), Vajda János (ürmösbor), Bubla János fiakkeres, Zanoni István szekeres, Dragon József, Dragon Jenő, a Pilisszentlászlói Kéknefelejcs Kórus, az Agytanoda együttesei, az Izbégi Iskola Majorett Együttese, Kapi Gábor nótaénekes, Furman József teherautós, Kazi László, Kun Csaba és a lovasok közreműködését, valamint Szamos László és Surányi Lidike fínom süteményeit, Vörösné Erzsike népi ruháit és Valentin Évike pismányi zöldséges gyümölcseit.

Köszonöm Társaságunk nevében a Rendőrségnek, Polgárőrségnek és a Közterületfelügyeletnek a felvonulás zavartalanságának biztosítását.

Végül köszönetemet fejezem ki minden felvonuló és az előkészítő, szervező munkában résztvevő személy, szervezet közreműködését.

Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál helyszínen készített fényképei és egy MrFrigyes név alatt működő személy által készített videó a Galériában látható.

Fábián Pál

2011.09.24.

Este természetesen lezajlott a hagyomámyos Szüreti Bál.

Horváth László hegybíró nyitotta meg, átadta a hatalmat Füzi Endre bírónak, aki azt át is vette. Bejelentette, hogy rendkívüli szigorral jár el minden szőlőtolvajjal szemben, közölte: minden tettenért személyt 300 Ft bírsággal fog büntetni. Ezt nyomatékosította az igen zord ábrázattal a résztvevőkre néző Hollós István jegyző.

Mucika megköszönte a Szüreti Felvonulás és a Bál előkészítésében és bonyollításában közreműködők , az Ipartestület és annak vezetője, Dragon József munkáját, valamint városunk Képviselő Testületének anyagi támogatását.

Horváth László, majd Kazi László társaságunk tagsága nevében megköszönte Mucika munkáját.

Ezek után Zakar Ágnes az Önkormányzat, Dragon József az Ipartestület és Szabó Ferencné a Dézsma utcai Nyugdíjasok nevében köszöntötték a bálozókat.

Stark Feriék muzsikájára megkezdődött a bál, amelyen mindenki jól érezte magát.

A Kovács Balázs és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2011.10.03.

Októberi klubnapunkon köszöntöttük az előző negyedév névnapos tagjait. Hölgytagjaink közül szép számmal viselik az igen hangzatos régi magyar Anna, Ilona és Mária utónevet, de meg lettek köszöntve az Amikák, Editek és Teréziák is,a férfiak közül pedig Endre nevű barátaink.
Kerek születésnapját ünnepelte Margaretovicsné Erzsike is.
Férfi klubtársaink meleg szavakkal és 1-1 doboz desszerttel köszöntötték az ünnepelt hölgyeket, az urakat pedig 1-1 üveg finom borral leptük meg.
Az ünnepi részt követően megbeszéltük a jól sikerült szüreti felvonulást és a soron következő Krisna-völgy kirándulást.
A Kovács Balázs által készített képek a Galériában láthatók.

Elnökség

2011.10.15.

Október 15-én a soron következő országjáró kirándulásunkat Somogy-országba terveztük meg. Mivel sokat hallottunk a Krisna-völgyben élőkről ez volt első úti célunk. Ide évente 30.000 fő látogató érkezik megismerni az ősi indiai népi hagyományt, vallásukat, filozófiájukat. Nem bántuk meg, hogy eljöttünk, betekinthettünk életükbe, arborétumukba, tehénvédelmi központjukba, (itt az állatokat megölni nem szabad, végelgyengülésben pusztulnak el) biokertészetükbe, (mindent saját maguk termelnek villanyáram, gépek nélkül). A csodálatos templomukban az indiai ősi kultúrájukból, zenéjükből kaptunk ízelítőt, majd megkóstolhattuk a különleges fűszerezésű többfogásos bióebédjüket, édességeiket. Nem maradtunk éhesek, de többen megállapítottuk, hogy a mi hagyományos ételeinket (töltött-káposzta, babgulyás, húsleves, rántotthús) azért nem cserélnénk fel.

Felvettük a kapcsolatot Szász Endrénével, aki a közeli Várdán nyitotta meg két hónapja a hatalmas parkban lévő kastélyt, melyet Szász Endre restaurált, újított fel és ott élte az utolsó éveit, készítette alkotásait. A parkot őrző borjúnagyságú kutyákkal Drong Gyuri barátkozott és puszilkodott. A két részre osztott csoportunkat Szászné Hajdú Katalin vezette körbe a kastélyban. Csodálatos antik berendezésekkel, festményekkel, s Szász Endre alkotásaival ismerkedhettünk meg. Élmény volt részünkre, hogy világhírű művészünk most is gyönyörű feleségét (akivel utolsó 20 évét boldogan élte, s aki a tanítványa volt) megismerhettük és tárlatvezetőnk volt. Igen tiszteletreméltó, hogy szeretné az utókornak megtartani és megmutatni a csodás alkotásokat. Várdán a könyvtárban egy csodálatos origami kiállítást, - melyet egy helyi művész Ácsné Dóczi Éva alkotott - sikerült megtekintenünk.

Utunkat Somogyvár-Kupavár Történelmi Emlékhelyen folytattuk. Itt állt egykor Koppány vezér földvára, melynek helyén Szent István király templomot építetett. Szent László király 1091-ben alapított a romjaiban is lenyűgöző bencés apátságot. Nekik köszönhető, hogy itt alakult ki a középkor jelentős kultikus és kulturális központja. A lovagkirályt e falak között temették el 1095-ben, és bár földi maradványait később Váradra vitték sokáig népszerű zarándokhely maradt. 1972-ben kezdték meg régészeti feltárását s végül 1991-ben nyitották meg az emlékparkot, mely Pusztaszer és Mohács után nemzetünk harmadik Történelmi Emlékhelye.

Kaposvárra sajnos rövid időnk maradt, de a lelkes könyvtáros idegenvezetőnk ízelítőt adott Kaposvár fejlődéséről. Busszal körbevezetett a város külsőbb területeire. Mindenütt rend és tisztaság, virágos utcák, épületek fogadtak. A város panel házai gyönyörűen fel lettek újítva, színesek, hőszigeteltek, s mint kiderült 80%-uk önkormányzati bérlakás. Megmutatta az Ő "Csallóközüket", mely egy városnegyed új hatalmas nagyértékű lakóházakkal, építményekkel.
A forgalom által lezárt belvárosba tettünk 2 órás sétát. Büszkék rá, hogy sok művészeti alkotással, bronzszobrokkal, szökőkutakkal van tele a belváros. Idegenvezetőnk elmondta, hogy Szita Károly polgármester vezette testület csak úgy engedi be a városba a multikat, magánvállalkozókat, ha a városnak egy-egy szökőkutat, szobrot elkészítettnek. Méltán választották meg Őt polgármesternek már a 4-ik ciklusban is. Világhírű művészünk Ripp-Rónairól készített bronzszobrokat megcsodálhattuk, de a róla elnevezett múzeumba, melyet már 8 éve láttunk nem volt időnk ellátogatni. Ezért megígértük lokálpatrióta idegenvezetőnknek Buzás Évának, hogy visszatérünk. Késő este holtfáradtan megállapítottuk, hogy ismét csodálatos élményekkel lettünk gazdagabbak, s ha elkészül a belvárosunk, mi is büszkélkedhetünk az idelátogatók előtt.

Martini Emilné fényképei a Galériában láthatók.

Prohászka Tiborné
elnökhelyettes

2011.11.07.

Novemberi klubnapunkra meghívtuk Benyák Attila szentendrei Pilis- és barlangkutatót és írót, aki igen érdekes vetítettképes előadás keretében ismertette velünk a Pilisi Aggtelek felfedezésének történetét.

Klubtársaim nevében is sok sikert és jó egészséget kívánok további munkájához.

Webmester

2011.11.12.

Ma a Szentendre Gyökerei Baráti Társaság ismét útnak indult, hogy a Mártonnapi Vigasságokat megtekintse és résztvevője legyen Bogácson.
A hideg, borongós reggeli indulás után remek napfényes időben érkeztünk Bogácsra 1/2 10-re.
A pincesoron már sürögtek-forogtak a vendégvárók. Hatalmas üstökben készült, fortyogott a libaleves, a libahússal készült töltött káposzta ontotta csodálatos, vendéghívogató illatát.
Készült a libasült és a párolt káposzta is.
A pincesor végén a lúdaskása, liba töpörtyű-zsírral és más helyi finomságok (pl. placki) nyerték el teljes joggal a vendégek tetszését.
Ezeket a finomságokat már 11-kor megkóstolhattuk és természetesen a pincék rejtett nedűjével öblögettük le a falatokat, haza is hoztunk belöle.
Délután Cserépfalvára mentünk, ahol a polgármester idegenvezetésével a helyi nevezetességeket tekintettük meg, majd a saját pincéjében fogyasztottuk el a vacsorát egy kis bor kiséretében.
A hűvös pince ellenére a hangulat jó volt, a vendéglátó borait megkóstoltuk és indultunk hazafelé.
Ez a gasztronómiai túra is sok érdekességgel bővítette az ismereteinket, jól éreztük magunkat.

Vörösné Erzsike és Kovács Balázs fényképei a Galériában tekinthetők meg.

Boda Anikó


2011.11.19.

Ma volt a hagyományos Erzsébet-Katalin bálunk. Ezúttal a Helyőrségi Művelődési Otthonban gyülekeztek a bálozók. Többségünk ott értesült az intézmény bizonytalan jövőjéről, ami eléggé aggasztó. A Honvédség átadná térítés nélkül városunknak, de a város szándékait és lehetőségeit jelenleg nem ismerjük.
Prohászkáné Muci, majd a HEMO közelmúltban kinevezett igazgatója Máténé Aranykovács Andrea és végül Dicső Zoltán önkormányzati képviselő, a Polgármester úr nevében köszöntötték a megjelenteket.
Ezúttal a Silver Boys háromtagú együttes szolgáltatta a zenét, amely biztosította a remek hangulatot.

A Martini Emil készítette fényképek megnézhetők a Galériában.

Webmester

 

2011.12.05.

Az év utolsó klubnapja igen kellemesen zajlott le. Szente Jánosné elnökünk ismertette az időszerű kérdéseket. Többek között, elmondta a Helyőrségi Művelődési Otthonnal kapcsolatos tudnivalókat. A jelenlévők túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy ha a Város megkapja az intézményt és Civil Házként kívánja működtetni, akkor Társaságunk is jelezze az igényét a Polgármesteri Hivatal felé.

Ezután sor került az aktuális névnaposok és a jubileumi születésnapjukat ünneplő klubtársaink köszontésére, amit az alkalomhoz illően a Mikulás és segédei végeztek el, majd az Elnőkség valamennyiünket szendvicsekkel, sörrel és üdítóitallal vendégelt meg.

Közben Kovacsics Józsi barátunk zenélt nekünk, amit ezúton is köszönünk neki.

A Mikulás és csapata valamennyiünknek, mivel jó gyerekek voltunk, átadta a kedves ajándékot.

Kovács Balázs és Martini Emil fotói a Galériában láthatók.

Webmester

 

VIII. hó