2012. évi napló

 

2011.12.31. - 2012.01.01.

2011-ben is megrendeztük a szilveszteri bálunkat, amely 19 órakor kezdődött.
A szépen feldíszített ebédlőben a kiváló zenéről a pesti Silver Boys együttes gondoskodott.
Az új esztendőt a társaság tagjai a Fő téren köszöntötték, elénekelve a minden magyar szívet megdobogtató himnuszt, reménykedve a szebb, jobb jövőben, majd meghallgatták a polgármester úr újévi köszöntőjét.
A Templom dombon megrendezett tűzijátékban gyönyörködtek az ünneplők.
A társaság tagjai bár egy esztendővel idősebbek lettek, mégis nagyon jó hangulatban, boldogan táncoltak, énekeltek hajnalig.
Köszönjük a szervezőknek, rendezőknek és természetesen az összes résztvevőnek.

A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna

2012.01.09.

Januári klubnapunkon megtettük az előkészületeket a február 6-án rendezendő tisztújító közgyűlésre.
Lestár Andrásné ismertette társaságunk pénzügyi helyzetét.
Véglegesítettük a disznótoros vacsorán résztvenni kivánók létszámát.
A Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2012.01.28.

Ma került sor a disznótoros vacsorára. A vacsora mindenkinek nagyon ízlett. A jó hangulatot ezúttal Molnár László muzsikája biztosította. Nagy örömmel üdvözöltük Maros Józsefné Jutkát, aki ingadozó egészségi állapota miatt, bizony már nagyon régen volt közöttünk.
A fínom vacsora után megkezdődött a tánc és alig akartuk abbahagyni...

A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

 

2012.02.06.

Tisztújító közgyűlésünket tartottuk ma.
A közgyűlés levezető elnöke Szabó János volt.
Szente Jánosné beszámolt az igen gazdag programokkal színesített, elmúlt öt esztendő jelentősebb eseményeiről.
A beszámoló után, hozzászólásként Fábián Pál - az ő szóhasználata szerint - partizánakciója következett. Hangsúlyozottan a saját nevében egy-egy szál virág átadása mellett megköszönte a már lejárt mandátumú Elnökség tagjainak munkáját.
Lestár Andrásné beszámolt az elmúlt időszak pénzügyi történéseiről, majd Fábián Pál ismertette az általa elvégzett ellenőrzések megállapításait, amelyek szerint a pénzügyi nyilvántartások pontosak.

A Közgyűlés a beszámolókat a hozzászólások után elfogadta.

A levezető elnök virágok átadásával köszönte meg Szente Jánosné és az Elnökség munkáját, Szabó Lászlóné sok segítségét, amelyet a pénzügyi nyilvántartások körül esetenként jelentkező problémák megoldásában nyújtott és egy üveg itallal webmesterünknek is, jelen honlap szerkesztését.

Ezután került sor a tisztújításra.

Fábián Pálné ismertette a Jelölő Bizottság munkájának eredményét.
A Közgyűlés a jelöltek szavazólapra kerülését elfogadta, a helyszínen további jelöltek állítására nem került sor.

A szavazás eredményeként az új Elnökségünk:

Boda Anna elnök

Bazsó Erzsébet

Kazi László

Lestár Anrásné

Prohászka Tiborné

A levezető elnök sok sikert kívánt az új Elnökségnek.

Ez után Boda Anna megköszönte a bizalmat és bejelentette, hogy 2012. március 5-én közgyűlést és klubnapot is tartunk, mert az Alapszabályunk módosítására néhány pontban szükség van.

Végül a levezető elnök a közgyűlést bezárta.

A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2012.02.18.

Eljött a farsang ideje, mi megrendeztük a farsangi bálunkat. Stark Feri és Nagy Laci zenéje gondoskodott a már megszokott jó hangulatról.

A jelmezesek felvonulása idén is nagy sikert aratott. A felvonulás különlegességét az szolgáltatta, hogy megjelent a MALÉV egy volt pilótája is, aki - sajnos - nem is jelmezben, hanem a szolgálati öltönyében jelent meg. Igen nagy sikert aratott az üveges táncosok csoportja is, természetesen valamennyi jelmezest nagy taps és ujjongás fogadott.

A remek hangulatot jól szemléltetik Martini Emil és Fábián Pál fotói, amelyek a Galériában láthatók.

Webmester

2012.03.05.

Szokatlan klubnapot tartottunk ma.
Néma felállással adóztunk váratlanul elhunyt klubtársunk, Látó Imre emlékének.
Utána Közgyűlésen megvitattuk, majd jóváhagytuk a módosított Alapszabály tervezetet. A következő napokban az Elnökség beterjeszti azt a Bíróságnak. A Bíróság által kibocsátott határozat kézhezvétele után a honlapunkon is olvasható lesz.

Ezek után sor került az első negyedévben névnapjukat ünneplő klubtársaink köszöntésére, majd a szebbik nemet köszöntötték a férfiak a Nőnap alkalmából.

Kovács Balázs és Martini Emil fényképei a Galériában láthatók.

Webmester

2012.03.15. - 18.

2012.március 15-vel végérvényesen beköszöntött a tavasz a Kárpát-medencébe. A nemzeti ünnep alkalmából megrendezett ünnepségre sok ember látogatott el a Fő térre.
A kellemes napsütésben különös időutazást tehettünk a történelemben az elhangzott köszöntő-, ünnepi beszéd és a drámajáték alatt.
Az ünnepi műsort hallgatva a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság tagjai meghatódva emlékeztek az 1848-as hősökre.
Utána megkoszorúztuk a Templom dombon található Petőfi Sándor szobrot.

2012.március 18-án a Petőfi Kör meghívására Kőhegyen részt vettünk a Petőfi Sándor emlékhelyen tartott ünnepségen és elhelyeztük koszorúnkat.
Az ünnepi beszédet Kertész József mondta, idézve a gyönyörű Petőfi Sándor verseket.
Az ünnepség befejeztével mézeskalács címereket kaptak a résztvevők ajándékba.
A kirándulással egybekötött ünneplés sikerére való tekintettel, a jövő év hivatalos, hagyományőrző programjai között is fog szerepelni.

A Martini házaspár és Drong György fényképei a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

2012.03.16

Ma volt kedves klubtársunk temetése. A temetésen tagságunk szép számmal vett részt.

Látó Imre

Társaságunk nevében Fábián Pál a következő szavakkal búcsúztatta:

Kedves Imre!

A Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság nevében szólok Hozzád. Itt a hátam mögött állnak a klubtársak is, akik ismertek Téged és eljöttek ide - milyen szomorú kimondani - elbúcsúzni Tőled.
Igen, most búcsúznunk kell!
Tőled, aki számos rendezvényünkön részt vettél, bizonyára élvezted is mindazt, amit a Társaság nyújtott, az együttlét örömét, a közösséghez tartozást. Egy voltál közöttünk. Nem tűntél ki a tagok közül, csendes, kedves embernek tartott mindenki.

Én több évtizeddel ezelőtt a Szentendrei Betonárugyárban ismertelek meg. Nem voltunk közvetlen munkatársak, de azért néha - fiatalok lévén - ugrattuk egymást, megvitattuk a világ dolgait.
Aztán más utakra sodort az élet, évtizedekig nem is tudtunk egymásról, míg a Gyökerek között ismét nem találkoztunk.
A farsangi bálunkon beszéltünk egymással utoljára.
Most már Te nem tudsz válaszolni nekem.
Én meg nem tudok mást mondani.
Nyugodj békében!

Webmester

2012.03.31.

Ma reggel kissé fázósan, a téli ruhákba visszaöltözve vártunk a kirándulóbusz érkezésére.
Első állomásunk az Alcsútdobozi Arborétum volt. Jómagam még korábban nem jártam ott. Nagyon örülök, hogy ide is eljutottam. Kedves, jól felkészült idegenvezető mutatta meg csapatunknak a különböző érdekesebb növényeket. Láttunk virító virágmezőket - krokus, nárcisz, ibolya - hatalmas 200 évesnél is öregebb platánfát. Különleges érdekesség az óriás tuja, amelynek földrehajló ágai legyökereznek és kihajtanak, megcsodáltuk a mocsári ciprus légzőgyökereit és sok minden mást.
A kiadós séta után igazán jól esett a nem messze lévő vendéglátóhelyen a meleg tea, vagy kávé, ki mit fogyasztott.

Autóbuszra szálltunk és Fehérvárcsurgóra utaztunk.
2010-ben jártunk már itt, de akkor még a buszról sem szálltunk le, mert rendezvény miatt nem léphettünk be a kastély területére. Most azonban nem volt semmi fennakadás. Ismét egy nagyon kedves idegenvezető kalauzolt végig a Károlyi kastély termein. Megismertük a kastély viszontagságos történetét.
Örülünk, hogy napjainkra - legalább külsőségében - ismét régi szépségében láthattuk. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a szép és értékes belső berendezésből mindössze egyetlen szék került elő csupán.

Következő megállónk a Pákozd melletti katonai emlékhely volt. Időhiány miatt "egybevonva" emlékeztünk meg az 1848-as Pákozdi Csata és a II. Világháború Don-menti Csata elesett magyar katonáiról, hőseiről.
Kis koszorút helyeztünk el az emlékműnél és Kazi Laci vezérletével, aki ismerte, elénekelték a régi magyar himnuszt.

Néhány perc múlva a sukorói Gémeskút Csárdához érkeztünk, ahol igazán finom és bőséges vacsorát kaptunk.

Innen már hazafelé vitt az út, mialatt a jóleső fáradtság csendjét Kazi Laci és az én dalolgatásom törte meg időnként, amiért a magam nevében elnézést kérek.

Ezúton is megköszönöm a szervezőknek ezt a tartalmas és jól sikerült kirándulást.

Martini Emil és Fábián Pál fényképei a Galériában láthatók.

Akit bővebben érdekelnek a meglátogatott helyszínek, kattintsanak az alábbi feliratokra.

Alcsútdobozi Arborétum

Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély

Webmester

 

2012. 04. 04.

Társaságunk 2000. év tavaszán örökbe fogadta az Orbán-keresztet Pethőné Németh Erika helytörténész kérésére és szervezésében.
Ez évben is rendbe tette és felvirágozta a keresztet és környékét a szorgalmas csapat. Az időközben tönkre ment padot két tagunk Vanyák Gábor és Stefanek János vállalták, hogy felújítják.

Prohászka Tiborné


2012. 04. 08.

Az idei Húsvét vasárnapi hagyományőrző Locsoló bálunk igen vidám hangulatban zajlott. A kiváló Silver Boys együttes fergeteges zenéjére táncolhatott a társaság. Éjfél után a férfiak locsoló kedve szűnni nem akaró volt. Mi hölgyek szívesen vettük a locsolkodást. Kaptunk kölnit, vizet egyaránt bőséggel. Az idén biztosan nem fogunk elhervadni és a férfi tagjaink is kaptak sok-sok piros és színes tojást, melyet lelkesen osztogattunk.
Köszönet a helyiség biztosításáért Kazi Lászlónak, a szép asztali dekorációért és abroszokért Hamud Zsuzsinak, valamint a gyönyörű díszítésért, szervezésért az előkészítésben részt vevő klubtársainknak. Végül köszönet a csodás képekért a Martini házaspárnak, melyeket a Galériában láthatunk.

Bazsó Erzsébet

2012. 04. 21.

Hűvös délelőtt köszöntött a "Séta a Budai várban" programunkra. A Szentháromság téri találkozóra szép számmal érkezett kis csapatunk. Molnár Attila idegenvezetővel indultunk sétánkra. Az igen tartalmas idegenvezetés során sok-sok információval lettünk gazdagabbak a Mátyás-templomról, a Halász-bástyáról, a sétánk során felkeresett szobrokról, a várnegyed színes házairól, a Szent György térről és minden egyéb látnivalóról. Gyönyörködtünk a panorámában a Duna és a Gellért-hegy felöli oldalról is. Idegenvezetőnknek köszönhetően sok mindent megtudtunk az elénk táruló látványosságokról. Sétánkat a fényűző gótikus stílusú Budavári palotában fejeztük be, ahol megnéztük az Oroszlános udvart, Mátyás-kútját és Savoyai Jenő herceg lovas-szobra talpazatánál vettünk búcsút idegenvezetőnktől egy későbbi találkozás megbeszélése után.

Ezután csoportunk ellátogatott a Magyar Nemzeti Galéria, Hősök, Királyok, Szentek, a magyar történelem képei és emlékei kiállításra. Monumentális látvány nyújtott Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye. Csodálatos volt a többi kiállított festmény és szobor is.
Programunkat egy most megnyitott elegáns önkiszolgáló étteremben fejeztük be ki-ki kívánsága szerinti étekkel, itallal.

A Martininé Mariann és Drong György által készített fényképek megtekinthetők a Galériában.

Bazsó Erzsébet

2012. 05. 01.

Szokatlanul meleg idő köszöntött ránk ma reggel, ami végül is, kedvezett a majálisnak.
Idén babgulyást készített Kazi Laci mesterszakács és Kulcsár Laci kukta, ami - szerintem - rendkívül finom volt. Azt hiszem mások véleménye is megegyezik az enyémmel. Igen jó szolgálatot tett Vörös Erzsikéék és Keszi Péterék két mobil sátra, továbbá a többlet asztalok és padok, mert így még a vendégek is elfértek.

Vendégeink voltak az Ezüstfény Együttes és a Dézsma utcai Nyugdíjas Klub számos tagja.

Kissé szokatlan volt, hogy jelentősen lecsökkent a sátrat állító helyi szervezetek száma. A Postás Strand területe inkább valami búcsúra emlékeztetett, mint a régi majálisokra. Mutatványosok, különféle alkalmi árusok uralták a területet.

Ettől függetlenül igen jó hangulatban telt el a nap. Társaságunk hölgytagjai igen nagy létszámmal vettek részt a színpadon rendezett gyógytorna bemutatón.

Köszönetet mondok a tagság nevében az Elnökség előkészítő, szervező, valamint a kivitelezésben közreműködő társaink kitűnő munkájáért.

Fábián Pál, Kovács Balázs, Martini Emil és Virágh Ferenc fényképeiből készített válogatás a Galériában látható.

Webmester

2012.05.07.

A mai klubnapon meghívásunkra megjelent dr. Török Balázs alpolgármester úr, aki rövid tájékoztatást adott a reorganizációs tervről és a mobilgát beruházásról. Lehetőség volt utána kérdéseket feltenni, amelyekre aktuális ismeretei alapján választ is adott.

Kérdés és vélemény a tagság részéről számos elhangzott, a válaszok nem mindig voltak megnyugtatóak, de mindenképpen őszintéknek, nem félrevezetőknek tűntek. Az alpolgármester úr bíztatta a jelenlévőket, hogy a torok.balazs@ph.szentendre.hu email címen bátran tegyük fel kérdéseinket.

Boda Anna zárszavában megköszönte dr. Török Balázs megjelenését és kérte őt, hogy később egyeztetendő időpontban ismét jöjjön el közénk, amit meg is igért.

Ezek után már társaságunkkal kapcsolatos tájékoztatásokat kaptunk az elmúlt időszak rendezvényeiről, kirándulásairól és a következő időszak terveirő Boda Annától és Lestárné Marikától.

Bár taglétszámunkhoz képest viszonylag kevesen voltunk, de az este jó hangulatú és tartalmas volt.

Ezúttal fényképek nem készültek.

Webmester

2012.05.12.-14.

2012.május 12. reggel 6 óra. Csodálatosan kellemes nyári időben ragyogó és várakozással teli tekintetű 45 emberrel keltünk útra, hogy a tervezett, fárasztónak tűnő utat megtegye ez a kis csapat.
Az úti cél: Herend-Zirc-Pápa-Sárvár. ( Kb.600 km)
A program tervezésénél és szervezésénél már tudtam, hogy nehéz 2 nap elé nézünk, de bíztam a társaimban, hogy a sok-sok élmény a fáradságot majd feledteti.
Első programunk a 185 évvel ezelőtt Stingl Vince által alapított Herendi Porcelánmanufaktura és Múzeum megtekintésével kezdődött. Először egy rövid filmet néztünk meg a gyár múltjáról, majd a porcelán készítéssel, festéssel , díszítéssel ismerkedtünk meg az idegenvezető segítségével.
Az itt dolgozó hölgyek csodálatos kézügyességgel és művészi érzékkel készítették a szebbnél- szebb használati-és dísztárgyakat.
A Porcelánmúzeumban az elmúlt majd 200 éves munka remekeit csodálhattuk meg. A kiállítás megtekintése után az Apicius Kávéházban üdítőt és kávét elfogyasztva ( belépőjegyek tartalmazták) folytattuk az utunkat Zirc felé, körülbelül 2 órás kényszerpihenő után. Az autóbuszunk a parkolóban balesetet szenvedett, ezért új autóbuszt kaptunk.
Zirc a festői fekvésű kis város a Bakonyban található. 1182-ben a ciszterciek alapították. Csodálatos műemlékei közül a barokk apátsági templomot és a 65000 kötetet számláló Műemlékkönyvtárat tekintettük meg helyi idegenvezetővel, majd indultunk Pápára.
Késő délután érkeztünk meg, ahol fakultatív program keretén belül a megfáradt csapat egy része a Pápai Várfürdőt látogatta meg, a többiekkel a szállásra mentünk és elfoglaltuk a szobákat, egy kicsit pihenve vártuk a társainkat és a vacsorát.
A vacsora után egy helybéli zenész szolgáltatta a muzsikát, igazi diszkó hangulatot varázsolt a megfáradt lábak alá. A fergeteges mulatságnak azonban 23 óra után végett vetettek a zenészek, hiszen másnap sok-sok látnivaló várt még ránk.
A bőséges és finom reggeli elfogyasztása után indultunk a Szászországból származó Kluge család által 1783-ban alapított üzem, ma Kékfestő Múzeum megtekintésére.
Az idegenvezető a textilfestés fáradságos munkáját mutatta be a legapróbb részletekig végig kalauzolva a múzeumon. Bódy Irén érdemes művész, akadémikus által készített csodálatos iparművészeti remekeket is láthattunk.
A múzeum megtekintése után folytattuk az utunkat a kis barokk városrészen keresztül, gyalogosan a helyi idegenvezetővel. Az 1 órás út során, megismerkedtünk a város nevezetességeivel, kicsit a történelmével is. Sétánk befejeztével az Eszterházy kastélyban bepillantást nyertünk a grófi kastély életének képviselői segítségével a barokk főúri élet hétköznapjaiba, egy kicsit megismertük a grófok és grófnők világát. Remek borkóstolással egybekötött kastélypince látogatáson a gróf képviselője köszöntötte az látogatókat. A barokk főúri enteriőrt megidéző gyönyörű termekben egy - egy előadást láthattunk remek színészek előadásában korhű ruhákban. Az ebédlőben megcsodálhattuk a herendi porcelánnal terített asztalt.
A kastélylátogatás befejeztével másfél órás szabadidő program keretében ebédelni ill. egyéb látnivalók megtekintésére volt lehetőség.
Egy kis csoport a katolikus nagytemplomot látogatta meg, ahol egy helyi, alkalmi idegen vezető a templom (egyébként nem látogatható) panoptikumát mutatta meg.
Ezután indultunk Sárvárra a nagy történelmi múlttal rendelkező városba,amely a Rába partján fekszik.
Ez a kis város műemlékekben gazdag, történelmi nevezetességgel és fürdőkultúrával rendelkezik.
A Nádasdyak csodálatos kastélyát, várát tekintettük meg helyi idegenvezetővel. Történelmi időutazásunkon a huszárok eredetével, ruházatával, fegyvereivel ismerkedtünk meg.
A múzeum látogatás után rövid sétát tettünk a város főterén, ismerkedve az ott található nevezetességekkel.
Az idő már késő délutánra járt, és a nagyon megfáradt, több ismeretet befogadni már nem tudó-akaró csapatunkkal elindultunk hazafelé.
A fáradt lábak pihentetése közben elfogyasztottuk a - meglepetésként felszolgált - a sárváriak híres, kézzel nyújtott remekét, a házi rétest valamint az ásványvizet. A lelkes csapat, amelynek köszönöm a részvételt, hátradőlve, vidáman várta a hazaérkezést, hogy kipihenhesse magát.
A Kovács Balázs és Antal István által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök


2012.06.04.

Ma tartottuk a júniusi klubnapunkat. Mivel Boda Anikó elnökünk nyaral, így első ízben Kazi László vezette le a klubnap hivatalos részét, meg kell mondanom: minden zökkenő nélkül.
Lestár Andrásné ismertette a Herend-Zirc kirándulás pénzügyi adatait, majd a második negyedévben névnapjukat ünneplők köszöntésére került sor. Az este kellemes hangulatban telt el.
A Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2012.06.16.

Tizennégy évesek lettünk! Akárhogy nézem, már elértük a nagykamasz kort.
A szépen feldíszített teremben az immár hagyományos melegben zajlott a jubileumi bálunk.
Boda Anna elnökasszony üdvözölte a megjelenteket, röviden ismertette a már lezajlott idei rendezvényeinket és mindenkinek jó mulatást kívánt.
Ezúttal először, a No Smoking (Ne Dohányozz!) nevű együttes szolgáltatta a zenét - véleményem szerint - általános megelégedésre.
A tánc csak a vacsora és a tombola ideje alatt szünetelt.
Igazán emlékezetes, kellemes estét töltöttünk ismét együtt.
Köszönjük a szervezők és közreműködők munkáját.

A Drong György és Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

2012.06.30.

Ilyen volt
Ilyen lett

 

2012.április 04-én a Gyökerek által örökbe fogadott Orbán kereszt környékének tavaszi takarításánál észleltük, hogy a parkban lévő pad használhatatlan, romokban hever.
Az ott tevékenykedő csapat elhatározta, hogy a társasággal egyeztetve, felújítja , hogy az arra sétáló kirándulók és szentendrei lakosok megpihenhessenek rajta.
Az elhatározást tett követte. A pad felújítása megtörtént STEFANEK JÁNOS és VANYÁK GÁBOR közreműködésével, amiért sok köszönettel tartozunk a két klubtársunknak.

Boda Anna
elnök

2012.07.09.

Ma szalonna sütéssel egybekötött klubnapot tartottunk rekkenő hőségben.
A nagy meleg ellenére kb. 50 fő vett a részt a klubnapon, igen jó hangulatban .A jókedvhez természetesen hozzájárult Szabó János, Hamud és Kazi Laci által készített, sütött, szalonna, kebab is. A sültek mellé lilahagymát, paprikát, paradicsomot fogyasztottunk. A finomságokat Balaton felvidéki borral öblítettük le, amellyel Drong Gyuri lepte meg a klubtagokat.
A klubnapon a tagság egyöntetűen döntött és szavazott arról, hogy szeptember 22-én a Hagyományos Szüreti Felvonulást megtartjuk. A szervezés, lebonyolítás természetesen társadalmi munkában történik. Ebben az évben támogatás nélkül kell ezt a feladatot szerény körülmények között megoldani, de ez nem lehetetlen.Az előkészületek megtörténtek, a feladatokat később névre szólóan is felosztjuk.
A Szerb Egyházközösség megkereste a vezetőséget azzal a kéréssel, hogy a város első polgármesterének sírfelújításához - mely civil összefogással készül - nyújtson segítséget lehetőségéhez képest.A vezetőség döntését, mely 10.000 Ft átutalásáról szólt, a jelenlévő klubtagok elfogadták.
Vanyák Gábornak és Stefanek Jánosnak a vezetőség, a társaság nevében köszönetét fejezte ki -egy-egy üveg bor átadásával-az Orbán keresztnél található pad felújítása miatt. Erről készült felvételeket a klubtagok megtekintették.
A Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában megtekinthetők.

Boda Anna
elnök

2012.08.24.

A Duna parton ,központi szervezés keretén belül , a város civil egyesületei részt vettek a " Gát" búcsúztatón.
A Dézsma u. Nyugdíjas Klubbal közösen vállaltuk, hogy gulyás levessel várjuk a kedves klubtagokat és a vendégeket egy kis baráti beszélgetésre, találkozóra.
A rendezvényre a Gyökerek "sör" asztalait, padjait Prohászkáné Mucika és Horváth Sanyi , reggel 9 órára leszállították.
A terep rendezés ( gallyak, levelek összeseprése, stb.) után Füzi Verával az asztalokat , padokat felállítva, megterítve vártuk a vendégeket.
A gulyásleves előkészítését és főzését Vanyák Erzsike és a Szabóné Margitka vállalta.
Az előkészítés remekül sikerült és így a finom és ízletes levest, puha kenyérrel délben már tálalhattuk mindenki örömére.
A gulyáslevest Szent György hegyi szürkebaráttal öblítettük le.
Az ünnepségen részt vettek a város vezetői is, elbeszélgettünk a következő feladatokról is.
A nagy meleg ellenére a hangulat kitűnő volt , az egész nap kellemesen telt el.
A Horváth Sándorné által készített képek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

2012.08.26.


A Pap-szigeti strandon, szalonna sütéssel egybekötve " strand zárás " ünnepségen vettek részt a klubtagjaink.
Kazi Laci ismét remekelt és a finom sült szalonna elfogyasztásával, a szolgáltatott zenével igazán remek napot töltött együtt a kis csapat.

Boda Anna
elnök

2012.09.03

Szeptemberi klubnapunkon Boda Anna elnök ismertette az időközben történteket. Sajnálattal értesültünk arról, hogy anyagi okok miatt nem kerülhet megrendezésre a szüreti felvonulás. Meghallgattuk a lezajott kirándulásokról a beszámolót. Örömmel vettük tudomásul, hogy a Bíróság jogerőre emelte az Alapszabályunkat és elkészült a Pénzkezelési Szabályzatunk is.
A Szüreti Bál azonban megrendezésre kerül, hiszen az a saját rendezvényünk.
Ezután a harmadik negyedévben névnapjukat ünneplőket köszöntöttük fel.
A Martini Emil által készített fényképek a Galériában megtekinthetők.

Webmester

2012.09.22.

A mai napon megrendezésre került a hagyományos Szüreti Bál.
A megnyitó után, felkérésünkre, a Barcsay Jenő Ált. Isk. néptánc csoportja - 6 fő részvételével - szatmári táncokat mutatott be.
A bemutató után a népviseletbe öltözött hölgyekkel együtt csárdást táncoltak, nagy sikerrel.
A táncok után Horváth Laci is köszöntötte a jelenlévőket és rövid, vidám műsorával szórakoztatta a résztvevőket.
A kiváló hangulathoz - régi barátunk - Stark Feri szolgáltatta a zenét.
A hegybíró - Vörös Edvárd és felesége - a csőszlányok segítségével őrizték a szőlőt és a szőlőt eltulajdonítókra nagyon méltányos büntetést szabott ki.
A bál, mint mindig kitűnő hangulatban, sok tánccal és vidámsággal telt el.

Ui.
Pár hónappal ezelőtt még azt terveztük, hogy idén is megrendezzük a hagyományos, minden szentendrei lakos számára kedves, látványos, a turisták számára élményekben gazdag szüreti felvonulást.
A szervezés alatt elsősorban technikai, másodsorban anyagi problémák merültek fel, ami után a Vezetőség úgy döntött, hogy a felvonulást nem szervezi meg.
Reményeink szerint 2013.szeptemberében közös városi összefogással sikerül majd a szüreti felvonulást megrendezni és a helyi- és a városba látogatók számára maradandó élményt szerezni.

Kovács Balázs és Martini Emil fényképei a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök2012.10.14.

Ma Budapesten, a Dohány utcai Zsinagógát és a zsidó negyedet látogattuk meg. Két idegenvezető gondoskodott tájékoztatásunkról. A zsinagóga helyi idegenvezetője, aki a zsinagógáról beszélt és Molnár Attila, akivel a Budai Várban tett kirándulásunk alkalmával ismerkedtünk meg, ő a templomon kívüli látnivalókat ismertette velünk.
A zsinagógáról a wikipédiában lehet részletesen olvasni az alábbi címen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1ny_utcai_zsinag%C3%B3ga

A Dohány utcai Zsinagóga a világ második és Európa legnagyobb zsinagógája.
A 3000 főt befogadó belső tér igen mély benyomást tesz a látogatóra. Két oldalon karzat és szemben a tóratekercseket tartó frigyszekrény látható, amelyben a tóratekercseket őrzik.
Ebben a teremben időnként hangversenyeket is rendeznek, hiszen elég egyedi módon orgonát is elhelyeztek az épületben.

A templomkertben találhatók a névtelen áldozatok sírjai, a Tony Curtis alapítványának támogatásával létesített Élet Fája, és számos emléktábla azon személyek emlékére, akik a zsidóságot mentették a náci őrület idején, vagy később segítették a templom felújítását.

A templom megtekintése után nagy sétát tettünk a zsidó negyedben.
Megnéztük a használaton kívüli Rumbach Sebestyén utcában lévő zsinagóga homlokzatát.
Végigmentünk a Gozsdu-udvaron, ami egy hatalmas átjáró ház, amelyben számos vendéglátóhely és különböző üzletek találhatók.

Megkóstoltuk a Ráhel flódnija nevű zsidó süteményt, ami igen finom és laktató volt.

A Kazinczy utcában betértünk a Szimplakert nevű Romkocsmába, amelyhez hasonló a környéken, sőt már Magyarország más városaiban is akad számos.
A ház kapualjában és az udvaron piaci árusítóhelyek, kávézó és italozó is található.

A séta befejezéseként bementünk az átépített egykori Hungária Fürdőbe, amely ma Continental Szálloda.
A társaság egy része felment az épület legfelső szintjén lévő kilátóhelyre, ahonnan pompás kilátás nyílik a Gellérthegyre, a Zsinagógára és a Szent István Bazilikára.

Az Antal István és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók

A Webmester

2012.10.19.

Az örökbefogadott Orbán kereszt körüli terület őszi rendbetételét, virágokkal való körbeültetését, levelek összegereblyézését ma elvégeztük.
A 60 tő árvácskát a VSz Zrt-től kaptuk ajándékba, amit ezúton is szeretnénk megköszönni Mandula Gergőnek.

Boda Anna
elnök

2012.10.20.

Rendkívül kellemes, napsütéses napon 9:00 órakor gyülekeztünk a Pap-szigeti bejárónál és vártuk a túravezetőnket Benyák Attilát, aki meg is érkezett.
A csapat többsége, az ő vezetésével elindult gyalogosan a Sas-kövi barlanghoz.
Kazi Laci, Lászai Endre és Vörösné Erzsike autóval indultak útnak, mivel ők szállították a szalonnasütéshez szükséges felszereléseket és néhány klubtársat, köztük jelen sorok íróját is, akik nem vállalták a hegymeneti gyaloglást.
A barlang bejárata alatt egy kis rét található és egy kis faház.
A réten kerültek elhelyezésre a padok, asztalok és székek.
A faház kis teraszán szélárnyékban sikerült helyet biztosítani a tűzhelynek és a gázpalacknak.
A csapat gyalogosan érkező tagjaira nem kellett sokat várni, igen hamar megérkeztek.
Benyák Attila előrement a barlanghoz előkészíteni a csoportok bejutását a barlangba.
Ezalatt a klubtársak elhelyezkedtek az asztalok mellett - volt, aki a réten, a földön foglalt helyet - és előkerültek a lélekerősítő italok is.
A gyaloglás fáradalmait az itóka elmulasztotta és hét fős csoportokban elindultak még egy kicsit felfelé gyalogolva a barlangra kíváncsiak.
Időközben Kazi Laci barátunk elkezdte sütni a császárszalonnát, a lányok pedig a hagymát, petrezselymet aprították.
Nem tudom szavakkal érzékeltetni, de a képeken látható Kazi Laci mesterszakács műremeke, amelynek elfogyasztása igazi élvezetet jelentett.
Utána ki-ki ízlés szerinti itallal öblítette le a mennyei eledelt.
A mértékkel fogyasztott ital megtette a hatását, még nótáztunk is.
Boda Anna elnökünk ismertette a közeli napok programjait, Tusák Józsi meghívta az arra vállalkozó klubtársakat a Rám-szakadékhoz egy kirándulásra.
Már-már a hazainduláshoz készülődtünk, amikor telefonon érkezett a szomorú értesítés, alapító tagunk, Szöllősi Márton halálhíre.
Néma felállással, majd Marci kedvenc nótájának eléneklésével emlékeztünk rá.
Ezután, már valóban elindultunk hazafelé és véget ért ez az igen jól sikerült kirándulás.

Kovács Balázs és Fábián Pál fényképei a Galériában láthatók.

A Webmester

2012.10.23.

A városi ünnepség délután 17:00 órakor kezdődött a PMK-ban, amelyen szép számmal megjelent tagságunk. Az ünnepi beszédek után került sor a kitüntetések átadására. A kitüntetettek között szerepelt Baráti Társaságunk is. Igen jól eső érzés volt látni, amikor Boda Anna elnökünk átvette a kitüntetést.
Jelen sorok írója úgy érezte, hogy a több, mint tizenkét éves munkát végre városunk Önkormányzati Testülete elismeri és ennek látható jelét adta.
Ezúton is köszönöm a mindenkori Elnökség áldozatos munkáját és a jelenleg működő Elnökségnek sok sikert kívánok.

Fábián Pál fényképei a Galériában láthatók.

A Webmester

2012.10.29.

Ma a Péter Pál templomban végső búcsút vettünk Szabó Imréné Icától. Szép számmal voltunk ott.

Ica, nyugodj békében.

A Webmester

2012.11.08.

Ma a Sztaravodai úti temetőben végső búcsút vettünk Szöllősi Márton alapító tagunktól.

Igen sokan kísértük el Marcit utolsó útján. A Martini Emil által készített képek itt láthatók.

Marci, nyugodj békében.

A Webmester

2012.11.09.

Ma ismét kaptunk a VSz Zrt.-től (Mandula Gergely engedélyével) 60 tő árvácskát, amit a kedvező időjárásnak is köszönhetően másnap elültettünk.
A Központi konyha étterme előtti téren találtunk 5 nagyon elhanyagolt virágládát, amibe az árvácskákon kívül tavaszi jázmint és más örökzöldet is ültettünk Füzi Verával és Vanyák Erzsikével.
Segítségüket köszönjük.
Ezzel elindítottuk a több virágot Szentendrére kezdeményezésünket, amit a város civil szervezeteivel összefogva tavasszal szeretnénk folytatni.

Boda Anna
elnök

2012.11.24.

Társaságunk a HEMO nyugdíjasklubjával együtt rendezte meg a hagyományos Erzsébet-Katalin Bált a HEMO báltermében, ahol a 19 megjelent Erzsébetet és Katalint köszöntötte gyönyörű gerberával a 170 fős vendégsereg.
A bál igen jó hangulatban zajlott. A fergeteges zenét a Silver Boys Együttes szolgáltatta a bálozók nagy megelégedésére.
Köszönjük a két táncospár előadását, akik standard és latin táncokkal emelték rendezvényünk színvonalát. A tombola fő díja volt az Önkormányzat által adományozott kitüntetés mellé az ajándék bor, amelyet létszámunk miatt mi elfogyasztani nem tudunk, és megelégedésünkre egy klubtagunk nyert meg a tombolán. Ezután hajnalig roptuk a táncot.
A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában megtekinthetők.

Bazsó Erzsébet

2012.11.25.

Az adventi programsorozat keretén belül a szervezők felkérték a Civil Egyesületeket, hogy a közös Fő téri karácsonyfa díszítésében vegyenek részt.
Arra kérték az egyesületeket, hogy a Tourinform Irodában átvehető 23 cm-es papírtányérokra ízlésük és kedvük szerint rajzoljanak, fessenek valamilyen szép karácsonyi képet.
Az elkészített tányérok hátoldalára jó kívánságokat és a társaság nevét is ráírhatják.
A Gyökerek nevében megkértem Jakabné Zsókát - ismerve kézügyességét - hogy a tányérokat vegye át és ha ideje van készítsen a közös karácsonyfára festett tányérokat.
Zsóka örömmel vette a megkeresést és öt gyönyörűen megfestett tányért készített, melyek hátoldalán a társaságunk neve is szerepel.
A Gyökerek nevében is szeretném ezt a szép munkát Zsókának megköszönni, az elkészített tányérokat 2012.december 2-án Advent első vasárnapján megtekinthetjük a Fő téren.

Boda Anna
elnök

2012.12.03.

Ma tartottuk az esztendő utolsó klubnapját.
Boda Anna beszámolt az eltelt hónap eseményeiről, gondokról, eredményekről. Beszélt a városunk virágosításával kapcsolatos kezdeti eredményekről, a Katalin bál gazdasági kihatásairól és a közelgő gödöllői kirándulásról.

Ezek után a negyedik negyedévben névnapjukat ünneplők felköszöntése következett, majd az Elnökség megvendégelte a megjelent klubtagokat, akik a Kovács Balázs által készített és a Galériában látható fényképek tanúsága szerint igen jól érezték magukat.

Webmester

2012.12.09.

2012.december 6-i klubnapon a Szeretet Ház részére 35.500 Ft-t gyűjtöttünk össze, amit nagyon köszönünk minden Adományozónak.
A Gyökerek további 10.000 Ft-tal egészítette ki a fenti összeget.

2012.dec.8-án Vanyák Gáborral, Vanyák Erzsikével és Fúróné Lidivel, Drong Györggyel megvásároltuk a tartós élelmiszereket.

20 csomagot készítettünk és még szombat délelőtt a Szeretet Házhoz szállítottuk és átadtuk.

A csomagokba cukrot, lisztet, olajat,tartós tejet, grízt, rizst, margarint, zsírt, 1 kg családi tésztát, levesbe való csigatésztát,sütőport ( 4 db-os), vanillia cukrot ( 6 db-os) és szaloncukrot tettünk.

Nagyon köszönöm még egyszer Mindenkinek, hogy 20 család számára segítséget tudtunk nyújtani összefogással.

Boda Anna
elnök


2012.12.14

Ma reggel eső fogadta a Gödöllőre és Máriabesnyőre indulókat a gyülekező helyeken. Sajnos ez az eső elkísért minket egész nap folyamán.
Az időjárás nem, de az Elnökség gondoskodott a kényelmünkről, hiszen különjáratú autóbuszt biztosított részünkre, amelyet Ariel, a májusban megismert gépkocsivezető vezetett.

Molnár Attila idegenvezetővel Gödöllőn, az Erzsébet Park közelében találkoztunk.
Megcsodáltuk Erzsébet királyné egészalakos szobrát és a sziklaemlékművet. A park növényeinek szépségét csak sejtettük, hiszen tél van már.

Rövid autóbuszozás után megérkeztünk a Grassalkovich Kastélyhoz.
Igen szépen sikerült a kastély felújítása. Nagyon sok látogató volt már ott, amikor megérkeztünk. A kastély szobáit, termeit és berendezését az egykori leírások, fényképek alapján újjá alakították.

Pihentető volt a sok séta után leülni a kis moziteremben, ahol egy különleges szemüveget kaptunk és úgy nézhettük meg a kastély múltjáról és jelenéről szóló 3D minőségű filmet.

A kastély megtekintése után szabadidőnk volt, amelyet ki-ki belátása szerint tölthetett el, ebédeléssel, karácsonyi vásárlással.

Következő állomásunk Máriabesnyő volt, ahol a híres búcsújáró helyet és a Bazilikát tekintettük meg. Idegenvezetőnk Morzsányi László volt, aki igen nagy átéléssel beszélt a hely történetéről és jelentőségéről.
Megnéztük az alsó és felső templomot, Grassalkovich Antal síremlékét.
Kazi Laci szólamvezetésével társaságunk tagjai, akik tudták, vele együtt elénekelték az ősi magyar himnuszt.

Már csak a hazautazás volt hátra, ami sajnos nem volt zökkenőmentes. Autóbuszunk sebességváltója meghibásodott és csak igen lassan tudtunk haladni.
A rendőrök az M0 autópályáról leparancsoltak minket és így csak kerülővel, az Árpád hídon keresztül kellett hazautaznunk. Közben az a fránya sebességváltó megemberelte magát és már normális tempóban haladhattunk.

Sajnos Szentendrére is szakadó esőben érkeztünk.
Átfázva és fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban érkeztünk haza.

A résztvevők nevében köszönöm ezt a tartalmas napot a szervezőknek.

Aki a látottakról bővebbet szeretne megtudni, kattintson az alábbi linkekre:

Erzsébet park Gödöllői Grassalkovich Kastély Máriabesnyő

Antal István útitársunk fényképei a Galériában láthatók

Webmester

2012.12.18.

Ma a pomázi öreg temetőben végső búcsút vettünk Maros Józsefné Benkovits Judittól.

Elbúcsúztunk Tőled, de nem felejtünk. Nyugodj békében.

A Martini Emil és Fábián Pál által készített fényképek itt láthatók.

Webmester