2013. évi napló

I. hó

II. hó

III. hó

IV.hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

 

2013.01.01.

2012.december 31-én ismét egy vidám jókedvű csapat érkezett meg az óév búcsúztatóra és az új esztendő köszöntésére.
19:30-kor Boda Anikó köszöntötte a megjelent barátokat, ismerősöket, vendégeket és természetesen a Silver Boys együttest, mely kiváló zenéjével ismét biztosította a jó hangulatot.
A társaság 1/2 12-ig zenével,tánccal és nagyon jókedvűen búcsúztatta az óévet, majd hagyományunkhoz híven (aki velünk tartott) a város Fő terén köszöntötte az új évet és gyönyörködött a tűzijátékban.
Visszaérkezve az étterembe, a társaság együtt köszöntötte az új esztendőt, közösen énekelve a magyar és az székely himnuszt Kazi László vezetésével.
A bálon készült remek fotók megörökítették a vidám, felhőtlenül eltöltött órákat is.

A magam és a Vezetőség nevében Mindenkinek boldog új esztendőt kívánok.

A Kovács Balázs és Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

 

2013.02.23.

2013.02.23-án megtartottuk a hagyományőrző Farsangi bálunkat.
A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak. A farsangi jókedv, mulatozás eredetileg pogány ünnep volt.
A keresztény egyház ezért sokáig tiltotta ezeket a szokásokat, de mivel a népi hagyomány sok évtizedig fenn maradt, az egyház elfogadta és ezt az időszakot átengedte a vidámságnak és mulatozásnak.
A farsang hazája Olaszország és általában a déli, mediterrán országokban tartják meg ezt az ünnepet.
Európában a leghíresebb a velencei karnevál, mely sok turistát, kirándulót vonz a karneváli felvonulásokra.
23-án este mi is egy kis karneváli felvonulással és hangulattal búcsúztattuk a telet és köszöntöttük az eljövendő tavaszt.
A bál kitűnő hangulatához a Silver Boys együttes is hozzájárult kiváló zenéjével.
A galériában megtalálható képeken megtekinthetjük az ötletes, vidám jelmezeket.
Mindenkinek köszönöm, hogy a jelenlétével megtisztelt bennünket és segítette a munkánkat.

A Kovács Balázs és Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

 

2013.03.04.

Ma a márciusi klubnapunkat tartottuk meg.
Először Boda Anna elnökünk röviden ismertette az elmúlt hónap történéseit, majd a következő hetekre vonatkozó terveket. Elmondta, hogy a baráti társaság tagjainak száma eléri azt a határt, amely felett már kezelhetetlenné válik a társaság. Szavazással eldöntöttük, hogy a tagfelvételt egyelőre szüneteltetjük.

A továbbiakban a Nemzetközi Nőnap alkalmából köszöntöttük a szebbik nem jelenlévő tagjait, majd az első negyedévben névnapjukat ünneplő klubtársainkat.

A Kovács Balázs és Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

 

2013.03.31.

Ma rendeztük meg hagyományos locsoló bálunkat, immár a 15. alkalommal. Éjfélkor a Társaság férfi tagjai meglocsolták a lányokat, asszonyokat, hogy el ne hervadjanak. Az igen jó hangulatról az IFUSIO zenekar gondoskodott s hajnalig roptuk a táncot mi, az örökifjú "gyökértagok" és vendégeink.

A Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Prohászka Tiborné

 

2013.04.08.

Az áprilisi klubnapunk vendége Benkovits György volt, aki vetítettképes előadásával szinte elvarázsolt minket. Szentendre múltjáról beszélt és rendkívül értékes fénykép gyűjteményéből vetítve szemléltette az elmondottakat. Akik ott voltunk, reménykedünk abban, hogy ennek lesz még folytatása.

Webmester

 

2013.04.13.

Ragyogó napsütéses, végre igazi tavasz nap köszöntött ránk. Jól is tette végre, mert autóbusszal indultunk kirándulni. Első állomásunk Acsa-Újlak volt, ahol megnéztük a szépen felújíított Prónay-Patay kastélyt. Az épület és a park is gondozott, a látogatónak az az érzése, hogy a napokban készült el a múlt századi hangulatot árasztó vadonat új épület. (Jelen sorok írója látta az épületet több évtizeddel ezelőtt és akkor egészen más volt a benyomása.)

Acsáról Turára vitt az autóbusz, ahol az Ybl Miklós tervezte Schossberger Kastély volt az következő állo- másunk. Az épület kívülről impozáns, de állapota igen elhanyagolt. Belül már csak imitt-amott fedez fel a látogató az egykori pompára utaló nyomokat. Az idegenvezető szavai szerint, ezt a kastélyt is tervezik megóvni az enyészettől és felújítják majd. Bizony jó lenne akkor is meglátogatni újra.

Innen a Demény Étterembe vitt az utunk, ahol finom ebédben volt részünk.

Turán még a helyi tájházat néztük meg, ahol egy igen kedves hölgy mutatta be a látnivalókat, a ház egykori gazdáiról és az általuk használt eszközökről is beszélt.

Innen már hazautaztunk Szentendrére.

Az igen gazdag képanyag, Antal István, Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál felvételei a Galériában megtekinthetők.

Webmester

 

2013.04.20

Ma a Föld Napja alkalmából rendbetettük a Társaság által örökbe fogadott 'Orbán kereszt' körüli parkot és virágokat.
A lelkes kis csapat (15 fő) összetakarította az elszáradt leveleket, faágakat, a füvet lenyírta és bezsákolta.
Előző nap Berci és Muci a tavalyi ágakat elégette, így a hamut is be tudtuk zsákolni.
Jó hangulatban és vidáman telt el a délután, a munkánk eredménye a mellékelt fotókon és helyszínen megtekinthető.

A fényképeket Drong György készítette.

 

 


Boda Anna
elnök

 

 

2013.04.28.

Jelen sorok írója igen nagy izgalommal készült a mai napi városnéző kirándulásra Budapestre, a Gellért-hegy tetején lévő Citadella meglátogatására. Izgatottságára az adott okot, hogy gyermekként néhány évig a Krisztinavárosban, a Gellérthegy utcában lakott és annak idején sokszor járt a Citadella környékén.

Gyülekezőnk a 27-es autóbusz végállomásánál volt, ott vártunk a már "saját" idegenvezetőnknek számító Molnár Attilára, aki némi késéssel meg is érkezett. Az autóbusz felerőlködött velünk a Búsuló Juhász étteremig, ahonnan már gyalogszerrel indultunk felfelé. Az időjárás kedvezett, szép, napsütésben, de nem túl melegben sétáltunk egyre feljebb. Szinte külföldön éreztem magam, hiszen egyre több külföldi túristát láttunk és egész sor emléktárgy árus pavillon szegélyezte az utat. Ez bizony egészen új volt számomra.

A Citadella falaihoz közeledve többször is megálltunk gyönyörködni a kilátásban, amit a Budapestre való rálátás nyújt. Most is hallottam a régi dalt, amit kis iskolás koromban énekeltünk: "Bejárhatod százszor a világot, olyan város nincs, mint Budapest" Láttam én ezt a panorámát igen sokszor és mégsem ugyanezt.
Akkor az Erzsébet-hídnak csak a régi plllérei álltak a Duna két partján, nem létezett még a Rákóczi-híd, állt még a ma már nem látható Kossuth-híd.

Végigsétáltunk a Citadella falán. Megrohantak az emlékeim... Felülről láttam a Műegyetem és a Közgazdasági Egyetem épületeit... Egykor mindkettő padjait koptattam. Tudom, voltak közöttünk többen is, akik szintén emlékeztek az ifjúságukra. Felsejlettek, egész jól kivehetően az egykori Népstadion, ma Puskás Ferenc Stadion körvonalai... én még láttam ott futballozni a névadó futball zsenit.

Bementünk a Citadella belsejébe, ahol bizony csak most léphettem be először. Budapest sötét időszakának, a második világháború emlékeit láthattuk a kiállításon. Viaszfigurák és egykori fényképek szemléltették azt a világot.

Ezután megtekintettük a Magyarország Szentjei kiállítást. Bevallom, nem tudtam, hogy ilyen népes a társaságuk. Örülök, hogy ezt is láthattam.

A Felszabadulási Emlékmű megcsodálása után elindultunk lefelé. Számomra ez volt az út legnehezebb része, de szerencsémre két kedves klubtársnőm a segítségemre sietett, amely segítségért ezúton is köszönetet mondok.

A Sziklakápolnát nagyon szépen felújították - gyermekkoromban sokkal egyszerűbb volt - pazar látványt nyújtanak a fafaragásos képek, a gyóntató fülke.

Utolsó állomásunk a Gellért Fürdő és Szálló volt. Bizony elkeserített, hogy most egy uszoda belépő 5300 Ft.
A mostani gyerekek többsége talán soha nem élvezheti a hullám és a pezsgőfürdő örömeit. Nekem még megadatott. Egyik másik utitárssal emlegettük is a múltat.
Amit viszont láthattunk, az most is szép.

Itt ért véget a mai városnéző sétánk.

Klubtársaim nevében is köszönöm ezt az értékes városnéző sétát a szervezőknek.

Antal István felvételei a Galériában megtekinthetők.

Webmester

 

2013.05.01.

Kellemes, nyári időjárás a kegyeibe fogadta a majálisozókat.

Ugyanúgy, mint tavaly, idén is sokat számítottak azok a sátrak, székek, amelyeket klubtársaink hoztak, mert bizony éppen, hogy szűkösen, de elfértünk. Köszönjük szépen.

Kazi Laci mesterszakácsunk igazán remekelt, igen finom babgulyást készített.

A majális területén igen kevés szervezet állított sátrat, a miénk volt kétségtelenül a legnagyobb, nálunk foglaltak legtöbben helyet, köztük számos vendég is.

Azt hiszem mindenki jól érezte magát, aki eljött közénk.

Klubtársaim nevében is köszönöm szépen a szervezésben és lebonyolításban közreműködők munkáját.

A Vörös Edwárdné, Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

Webmester

 

 2013.05.06.


Mai klubnapunkra ismét meghívtuk dr. Török Balázs alpolgármestert, hogy tartson egy rövid tájékoztatást a város ez évi terveiről,
az eddig megvalósított beruházásokról, illetve a gát építéséről.

A tájékoztató befejezése után a klubnapunk egy nagyon kellemes lakossági fórúmmá alakult át sok-sok kérdés merült fel a várossal és magán problémákkal kapcsolatosan. A feltett kérdéseket írásban is eljuttatjuk az Önkormányzathoz és ősszel a következő találkozáskor visszatérünk a problémákra, megoldásokra.

A klubnapon beszámoltunk az áprilisi kirándulásokról, majálisról, virágosításról és meghirdettük a következő programokat.

2013.05.25-én a Postás Strand szalonna sütő helyén 11 órakor találkozunk. A márciusi szalonna sütést pótoljuk egy kis kebab sütéssel kiegészítve.

Mindenkit szeretettel várunk.

2013.06.29-én egy napos kirándulást szervezünk. Úti cél: Eger-Demjénfürdő, Egri Korona Borház idegenvezetővel. Jelentkezni Boda Annánál lehet.

A II. negyedévben névnapjukat ünneplő hölgyeket és urakat köszöntöttük.

A Vörös Edwárdné és Martini Emil által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

 

2013.05.16.

2012. novemberében meghirdettük a civil szervezetek részére, hogy összefogással helyezünk ki több virágot a város tereire, ablakaiba.
A civil szervezetek részvétele elmaradt, ezért a Gyökerek és magánszemélyek összefogásával megvalósult a terv első része.
Május 16-án megtörtént a virágosítás a Fő téren. Nagy várakozás előzte meg a lakók részéről is.
Sokan kérdezték, hogy mikor kapják meg a virágokat?
Az ablakok alá, a vendégház, OTP, és egy kereskedő bejárata elé helyeztük ki a virágokat ládákban illetve a kaspókban.
A gondozáshoz szükséges tápokat névre szólóan kiosztottam, használati utasítást feltüntetve a csomagokon.
Nagyon örült mindenki és javasolták, hogy írjunk ki egy versenyt, hogy kinél lesz szebb a virág ?
Jeleztem , hogy " ellenőrizni" fogom a gondozást!

A terv második része:
A Dunakanyar krt.-on a virágtartók áthelyezése után azonnal feltesszük a cserepeket, addig nálam vannak, gondozom tovább őket (96 db).
A Bodor ház előtti térre csütörtökön szállítják ki a virágtartót (VSZ ZRt) és rögtön ültetjük a virágokat.
Ezzel a tavaszi virágültetést befejezzük.

A Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság a fenti tervet virágvásárlással és társadalmi munkával támogatta.

A társaság tagjai közül a fenti munkákban résztvevőknek köszönöm a folyamatos segítséget:
Stefanek Jánosnak ( két fából készült virágtartó, OTP bejárata elé)
Sipos Jánosnak ( 36 db virágláda tartó)
Füzi Verának és Fúró Jánosnénak ( több száz virág beültetése )
Dragon Józsefnek, Vanyák Gábornak ( virágládák felhelyezése a téren)
Koszó Klárinak, Prohászka Tibornénak (gyomtalanítás, virágok őrzése a téren)
Drong Györgynek ( a fenti terv védnöke és egyben főszponzora)
Vörösné Erzsikének virágok beszerzésében nyújtott segítség)

Köszönöm a sok segítséget:
Kudett Krisztinának, önkormányzat zöld referensének, aki folyamatosan támogatta a terveket és részt vett a megvalósításban.
VSZ ZRt-nek, Perneczky Sárának, aki minden segítséget megadott a munkákhoz (föld, virág szállítás, később a 11-en virágok locsolása)
Bata Istvánnak, aki a virágládák felszerelésénél nyújtott segítséget a kosaras autójával,
Harsányi Lászlónak, aki színterezte a virágláda tartókat.
Köszönetemet a résztvevőknek egy újságcikkben is szeretném kifejezni .

A Drong György által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

 

 

 2013.05.25.


A Postás Strandon tartottuk meg a március 15-ére tervezett Kőhegyi (rossz idő miatt elmaradt) szalonnasütést. Megközelítően ötven tag jelent meg és szerencsére az időjárás kedvező volt. Köszönjük Kazi Lacinak a finom császárszalonna elkészítését, amelyet jóízűen fogyasztottunk el. Akik ott voltak - a képek tanúsága szerint - jól érezték magukat.


Bartos Péter és Kovács Balázs felvételei a Galériában láthatók.

Bazsó Erzsébet

2013.06.15.

Ma rendeztük a 15. éves jubileumi bálunkat. Nem csak a bál, de az időjárás is hagyományos, ugyanis rendkívül meleg volt hosszú évekre visszamenőleg minden jubileumi bálunk alkalmával, így most is. A gyülekező résztvevők megszemlélhették az elmúlt tizenöt év emlékeit felidéző fényképeket, amelyekkel a terem falát díszítették a szervezők. Azt hiszem mindenkinek tetszett ez az ötlet.

A megnyitó után Dr Dietz Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket, megköszönve Egyesületünk munkáját a város civil életében, melynek elismeréseként díszoklevelet adott át Elnökünknek Boda Annának.

Ezután Boda Anna méltatta Egyesületünk korábbi elnökeinek munkáját, megemlékezett Zsigmondi Éva és Szente Jánosné tevékenységéről, majd mindannyiunk nevében is, egy-egy szép virágcsokorral is megköszönte azt.

Következett a Diamond táncegyüttes igen látványos műsora, amely nagy sikert aratott. A táncokat Páni Gabriella tanította be a csoportnak.

A vacsora igen ízletes volt, nem csoda, hogy utána Stark Feri zenéjére fáradhatatlanul táncoltak a bálozók. A táncot rövid időre a tombola szakította meg. Polgármesterünket rendesen megtáncoltatták a hölgyek, hiszen nem mint a lakodalmakban a menyasszony, ezúttal a polgármester volt eladó.

Elnökségünk a jubileum alkalmából egy hatalmas tortával lepte meg a jelenlévőket.

Az igen jó hangulatú bálról Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál fényképei a Galériában láthatók.

Webmester

2013.06.29.

Ma egynapos kiránduláson vett részt a társaságunk Eger-Demjénfürdő útvonalon.
Eger- borok és templomok városa- történelmi nevezetességeivel ismerkedtünk meg, Molnár Attila idegenvezetővel, aki ismét bizonyította páratlan felkészültségét és tájékozódottságát.
Megtekintettük Magyarország harmadik legnagyobb székesegyházát, a megyeházán található csodálatos kovácsoltvas
Fazola-kaput, sétáltunk az Érsekkert gyönyörű parkjában az öreg platánok alatt.
A Dobó téren Dobó István és a Végvári vitézek szobra nyújtott felejthetetlen élményt.
A Minaret toronykilátó szűk csigalépcsőin a bátrak feljutottak az erkélyre és fentről csodálhatták meg a várost.
Az egri Líceum 9. emeletén különleges látványban volt részünk, hiszen a tükörből asztallapra vetített városi élőképet tekinthettünk meg.
A városnéző séta után a társaság egy része továbbutazott a termálfürdőbe, a társaság másik része tovább ismerkedett a város nevezetességeivel és később csatlakozott a többiekhez.
A fürdő nyújtotta élmény és pihenés után ellátogattunk az Egri Korona Borházba ahol idegenvezető bemutatta azt a gondosan kialakított, felépített pincerendszert , mely 270 hektáron termelt szőlőt dolgozza fel és értékesíti.
Megkóstoltuk a híres Egri Bikavért és a 35 év alatti borászok díjnyertes, zamatos borát az Eger Csillagát.
A látogatás, borkóstolás után a borház előtti téren zumba táncosok produkciójában gyönyörködhettünk egy kis tánccal egybekötve.
Igen jó hangulatban este fél kilencre érkeztünk Szentendrére.

A kiránduláson Antal István készített fényképeket, amelyek a Galériában láthatók.

Boda Anna

2013.09.21.

Ma tartottuk meg a hagyományőrző szüreti bálunkat.
A köszöntések után egy kicsit visszatekintettünk a sok évszázados hagyománnyal rendelkező szüreti népszokásokra.
A 16-17-ik században a krónikások egyik kedvenc témája volt a szüret, az ezzel járó mulatság, felvonulás és a napot záró szüreti bál.
A szüret időpontja a 18-19-ik századtól valamilyen jeles naphoz kötődött.
Általában Szent Mihály napjától (szept.29.) Simon-Júdás napjáig (okt.28.) tartott a szüret. A szüreti hagyományokat a 20-ik században már olyan helyeken is megtartották,
ahol nem is termesztettek szőlőt.
Megemlékeztünk a szőlők védőszentjéről is, Szent Orbánról, akinek a feladata volt a kicsi szőlő kezdeményeket megóvni a májusi fagyoktól.
A néphagyomány szerint , ha nem sikerült a termést megóvni a fagytól, akkor a gazdák ősszel megvesszőzték a szobrát.
Ha viszont a termést megóvta és bőséges volt, akkor borral kínálták a szentet.
A visszatekintés után a Gyökerek "néptánc csoportja" szatmári csárdással köszöntötte a kedves vendégeket, mely igencsak elnyerte a jelenlévők tetszését.
Vincze Éva friss diplomás tanárnő és néptáncos által készített, betanított koreográfiára, zenére 7 népviseletbe öltözött pár táncolta a csárdást.
A szüreti bál igen jó hangulatban, sok tánccal és vidámsággal telt el.
A jó hangulatot Stark Feri kiváló muzsikája is biztosította.

A Martini házaspár és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

Boda Anna
elnök

A Webmester is jelen volt ezen az igen jól sikerült bálon és nem képes megállni, hogy ne "szólaljon meg".
Rendkívüli élményt jelentett a néptánc csoport szereplése!!! Bizony igen nagy elismerésre méltó az a teljesítmény, amit a csoport tagjai nyújtottak együtt és külön-külön is. Azt hiszem minden báli résztvevő nevében szólhatok: KÖSZÖNJÜK SZÉPEN ÉS GRATULÁLUNK !!!

A másik, örömömre szolgáló meglepetést Szántai Ildikó éneklése jelentette. Köszönöm kedves Ildikó, Neked is gratulálok.

A Webmester

2013.10.04-06.

Baráti Társaságunk 3 napos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kiránduláson vett részt.
Közel 900 km-es országjárásunk során megtekintettük hazánk történelemben, népművészetben és nevezetességekben igen gazdag területét.

Az első napon a nyíregyházi Vadasparkkal ismerkedtünk, amely Európa hírű különleges állat- és növényvilágával kápráztatta el a látogatáson részt vevőket.
Délután a gyönyörűen felújított és berendezett nyírbátori kastély megtekintésével folytattuk az utunkat Vásárosnamény felé.
Az út fáradalmait a vásárosnaményi Babus Jolán Kollégiumban pihenhettük ki a jól megérdemelt, ízletes vacsora után.

A második nap igazi kihívás volt mindenki részére, hiszen a felújított és nem rég átadott Tomcsányi Kastélyban megtekintettük a beregi néphagyományokat bemutató tárgyakat, hímzéseket őrző kiállítást és folytatva az utunkat 8 falut és községet látogattunk meg.
Megcsodáltuk a gyönyörű református - pl. tákosi 800 éves - templomokat és a hozzájuk tartozó fazsindelyes haranglábakat, vízi és száraz malmokat.
(Tákos, Csaroda, Tarpa, Szatmárcseke, Tiszacsécse, Túristvándi, Penyige és Panyola)
Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc síremlékéről szóló történelmet, a csónakfejfás temető történetét hallgattuk meg csodálkozó szemekkel Molnár Attila idegenvezető előadásában.
Tiszacsécsén Ida néni - a Móricz ház gondnoka - mesélt sok szeretettel Móricz Zsigmond családjáról, életéről és bemutatta a Móricz házat.
Az utunk során Tarpán és Panyolán megkóstoltuk a híres szatmári pálinkákat.
Tarpán dr. Kelemen Béla, a pálinka lovagrend tagja, mesélt a pálinka főzés tudományáról, miközben kóstolgattuk e nemes italt.
A panyolai főzdénél Méhész Zsuzsa és Irénke fogadta a társaságot finom pálinkákkal és hazai, ízes, lilahagymás zsíros kenyérrel.
A tájékoztató után, amely emelkedett és igen jó hangulatú volt, meglátogattuk a pálinkafőzdét is, majd pálinka vásárlás után indultunk vissza Vásárosnaményba.
Ezt a napot is fáradtan, de rengeteg új ismerettel, élménnyel zártuk a Kovács Étteremben, kitűnő vacsora mellett.

A harmadik napon Tokaj városába megérkezve, a Tokaji Borfesztivál 3 napos ünnepsorozatába csöppent a kis társaságunk.
Pár órás idegenvezetés, séta után folytattuk utunkat Tállya felé, ahol borkóstolás volt a következő program.
Előtte azonban hazai sült húsos, lilahagymás zsíros kenyeret készítettünk és fogyasztottunk borkorcsolya gyanánt.
Az időjárás felelős kiváló munkájának köszönhető, hogy fantasztikus napos időben volt részünk a 3 nap alatt.
Az idegenvezetőnk Molnár Attila - aki mind a 3 nap velünk volt - ismét elkápráztatta a társaságot a tárgyi tudásával, humorával, verseivel, balladájával és a felolvasott Móricz novellával.
Úgy gondolom, hogy nagyon sok élménnyel, ismerettel gazdagabban tértünk haza, szeretettel gondolva a beregi műemlékekre, tájakra és a vendégszerető emberekre.
Szeretném megköszönni a társaság tagjainak, hogy a időpontok betartásában segítségünkre voltak és ezzel biztosították, hogy a megtervezett program maradandó emléket adott mindenki számára.

Antal István és Kovács Balázs felvételei a Galériában megtekinthetők.

Boda Anna
elnök

2013.10.19.


Társaságunk egy kis sétát szervezett a Margitszigetre, Molnár Attila idegenvezetésével. A találkozó 9 órakor volt a Margit-híd budai hídfőjénél. Szép számmal, kb. 25 fővel indult el a lelkes csapat a kissé borongós időben.
A Margitsziget a város zöld szíve a Duna közepén, a Margit és az Árpád híd között található. Néhány szállodától és sportlétesítménytől eltekintve nincs más épület a szigeten, valójában egy nagy, zöld park, árnyas sétányokkal és padokkal. Családok, sportolók és sportolni vágyó emberek kedvelik, akik kikapcsolódni, lazítani, pihenni szeretnének.
A sziget legújabb látványossága a zenélő szökőkút, amelyet ez év nyarán újítottak fel és melynek látványában gyönyörködhettünk.
Idegenvezetőnktől nagyon sok érdekes információt kaptunk a sziget keletkezéséről és múltjáról. Többek között arról, hogy a sziget a Duna hordalékából alakult ki 3-4 kis szigetből. A mostani formáját mesterségesen alakították ki a XIX. század közepén, a Duna szabályozásakor. A sziget egészen 1901-ig csak hajón vagy csónakkal volt megközelíthető. A Margit hidat 1876-ban megnyitották ugyan, de a szigetre vezető szárnyhíd csak 1901-ben készült el. A sziget északi csúcsán a II. világháború alatt elkészült az Árpád híd, ezt 1950-ben kötötték össze a szigettel, csúcsát lényegesen meghosszabbítva.
A Margitsziget nevei a különböző korokban: Urak-sziget, Nyulak szigete (latinul: Insula leporum), Szent András szigete, Boldogasszony szigete, Lánysziget, Kvszadaszi (törökül), Budai sziget, Palatinus-sziget. A történeti adatok a római uralomig nyúlnak vissza. Az ásatások során leleteket találtak a II-IV. századból. Több Árpád-házi király neve is felmerül a sziget története során.
Mostani nevét a 14. században kapta Árpád-házi Margit hercegnőről, IV. Béla király lányáról, aki a királynak a tatárjárás alatt tett fogadalmához híven a Domonkos-rend apácakolostorában élt itt a 13. században. A kolostor romjait és Szent Margit sírját tekintettük meg.
Sétánk során megnéztük az állatkertet, elsétáltunk a híres Víztorony és a szabadtéri színpad mellett, átsétáltunk a valamikor rengeteg és a világ minden tájáról betelepített Rózsa-kerten és a nagyréten.
Az út túloldalán láttuk a Palatinus strandfürdőt és a Hajós Alfréd versenyuszodát.
Ezután a Nagyszállót tekintettük meg, amelyet Ybl Miklós épített 1868 és 1870 között. Azóta többször átépítették. Megkóstoltuk az ivókút méltán híres gyógyvizét.
A sziget akkori tulajdonosa Ybl Miklóst bízta meg a gyógyfürdő tervezésével. Az épületet 1868-1870 között emelték, reneszánsz stílusban. A fürdő épülete a II. világháború során megsérült, majd az 1956-os árvíz után lebontották.
Tovább sétáltunk a japánkerten keresztül a Zenélő-kút felé. Sajnos az idei árvíz nagy károkat tett ezekben a csodás létesítményekben, s még nem kerültek felújításra.
Utunk végére érve mindnyájan kellemesen elfáradva, újabb élményekkel gazdagodva köszöntünk el egymástól.

A Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában láthatók.


Bazsó Erzsébet

2013.11.23.

A hagyományos Erzsébet-Katalin bálunkon a zenét ezúttal a Silver Boys együttes szolgáltatta, ami igazán remek hangulatról gondoskodott. Ennek a muzsikának egyetlen hibája az volt, hogy egészen a halláskárosodás veszélyéig hangos volt.

Elnökségünk jelenlévő tagjai köszöntötték a bálozókat, majd sor került az ünnepeltek felköszöntésére. Minden Erzsébet és Katalin, a köszöntő szavak mellé, egy-egy szál virágot is kapott.

A jókedvű táncot, csak a tombola szakította meg egy rövid időre. A nyertesek örültek a nyereményüknek, a többiek pedig abban bíznak, hogy legközelebb talán nekik is szerencséjük lesz.

Azt hiszem, remek hangulatú volt ez a bálunk, amit Kovács Balázs és Martini Emil fényképei jól bizonyítanak. A fényképek a Galériában láthatók.

A Webmester


2013.12.02.

Ma került sor az év utolsó klubnapjára. Már a bejáratnál Fülöp Bertalan barátunk azzal fogadott, hogy most kivételesen egy jelenléti ívet helyeztek el, és azt feltétlenül írjuk alá, majd később megtudjuk, hogy miért.

A terembe belépve, a színpad előtti asztalon, rengeteg szendvics és különféle csomagok látványa fogadott minket. Elnökünk, Boda Anna, ismertette az elmúlt hónap történéseit, az Erzsébet-Katalin bál pénzügyi eredményét és a következő terveket, elképzeléseket. Megköszönte minden közreműködőnek a munkáját. Nemsokára megérkezett Juhász Károly a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft művészeti vezetője, aki, mindannyiunk meglepetésére, felolvasott egy nagyon szép, karácsonyi hangulatot idéző novellát. A jól megérdemelt tapsunk után valamennyiünknek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánt.

Elnökasszonyunk marasztalása ellenére is elköszönt tőlünk, mondván még máshol is várják.

Ezek után sor került a IV. negyedévben névnapjukat ünneplő klubtársak felköszöntésére.

Eljött az a pillanat is, amikor megtudtuk, hogy a jelenléti íven aláírásunkkal azt igazoltuk, hogy az Elnökség által valamennyi tagnak átadott kis ajándékot átvettük. A hölgyek, egy kis tasakban, édességet és egy különleges Richelieu hímzést, az urak pedig egy-egy üveg pezsgőt kaptak.

Jóízűen fogyasztottuk el a szorgos kezek által elkészített szendvicseket, amelyből még a nagyobb étkű klubtársaknak is bőven jutott.

Az emelkedett hangulat közben összeszedték adományainkat az arra rászoruló gyermekek családjainak.

Elnökünk, Boda Anna, az alábbi levelet küldi ezúton is minden kedves klubtársunknak:

"Kedves Klubtársaim!

Rendhagyó módón szeretném még egyszer a tegnap esti klubnapon való részvételt, segítséget Mindenkinek megköszöni, aki jelenlétével megtisztelt minket. Személyesen úgy érzem, hogy békében, meghitt szeretetben töltöttük el az év utolsó klubnapját is.

Külön szeretném megköszöni a 150 gyermek családja nevében az adományokat, az angyalmamáknak, és az „angyalpapáknak” is.

Az adományként összegyűjtött 45500 + 20000 Ft-ból a jövő héten 16 családnak készítünk tartós élelmiszer csomagokat és ezeket dr. Török Balázs illetve Tolonics Gyula önkormányzati képviselő részére eljutatjuk.

Minden kedves Klubtársamnak és Családjának kívánok áldott, békés és szeretet teljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt.

Üdvözlettel
Boda Anikó"

Kovács Balázs és Martini Emil fotói a Galériában láthatók.

A Webmester

2013.12.11.

A hideg beköszöntése előtt folytattuk a virágosítást Szentendrén. A Központi Konyha előtti téren kihelyezett 5 virágládába,
az Orbán kereszt környékére és a Vasvári lakótelepet jelző tábla alá összesen 140 db árvácskát ültettük ki. A virágokat ismét a VSZ ZRT-től kaptuk, melyet
ezúton is szeretnénk megköszönni Perneczky Sárának.
Az ültetésben résztvevőknek: Füzi Verának, Vanyák Erzsinek, Bíró Katinak, Tischner Irénnek és Fülöp Bercinek köszönöm a segítséget.
A Fő téri épületek ablakaiban lévő ládákban kicseréltük a muskátlikat örökzöldekre. Fenyő-, tuja- és borostyán ágakkal díszítettük a ládákat.
Füzi Verának és Kudett Krisztinának (önkormányzati zöld referens) köszönöm a segítséget.


Boda Anna
elnök

2013.12.13.

Még december 9-én a Társaságunk közös adományaként 18 család részére összeállított tartós élelmiszer csomagokat (kb. 2 mázsa) eljutattuk dr. Török Balázs alpolgármester és Tolonics Gyula önkormányzati képviselőhöz, akik az adományt a szerény körülmények között élő családoknak szeretettel átadták.
Klubtársaimnak köszönöm ezt a példás összefogást és segítséget.

 

Boda Anna
elnök

2013.12.15.

 

2013. december 15-én a harmadik Adventi vasárnapi műsor és gyertyagyújtás után a társaság által készített 100 db karácsonyi meglepetéssel ajándékoztuk meg a fellépő óvodásokat és téren lévő gyermekeket.
Örömmel tapasztaltuk, hogy az idei gyertyagyújtásokon több gyermek vett részt, mint tavaly (2012-ben is 100 db-t készítettünk), ezért a kis ajándékok nagyon rövid alatt a boldog, kicsi kezekbe és zsebekbe kerültek. Jövőre majd több ajándékkal érkezünk, hogy ismét örömet szerezzünk a város apró lakóinak is.

 


Boda Anna
elnök

 

 

I. hó

II. hó

III. hó

IV.hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó