2014. évi napló

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

 

2014.01.04.


A Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság immár 16-ik alkalommal rendezte meg a hagyományos szilveszteri bálját.
A 80. évét ünneplő Forintos Pál, továbbá a "Gyökerek" gyermekei és unokái és a meghívott vendégek a Központi Konyha Éttermében hajnalig ropták a táncot a Silver Boys együttes hangulatos zenéjére.
Éjfélkor a társaság egy része kivonult a csodálatosan feldíszített Fő térre és az újévi köszöntő után elénekelték a Himnuszt, majd megnézték a pompás tűzijátékot.
A sok ismerős és ismeretlen, a város lakóival koccintottak az új esztendőre.
Köszönjük a város vezetőinek a gyönyörűen feldíszített, kivilágított, meleg hangulatot árasztó Fő teret és a színpompás
tűzijátékot.

A Martini Emil és Kovács Balázs által készített fényképek megtekinthetők a Galériában.

Prohászka Tiborné
elnökségi tag

2014.01.06.

Az év első klubnapján elnökünk, Boda Anna, ismertette az elmúlt hónap történéseit, továbbá azok pénzügyi kihatásait. Kiemelten foglalkozott a szilveszteri bálon az éjfélt megelőző és közvetlenül követő eseményekkel. Tanulságként elmondta, hogy okulván a történtekből, a jövőben minden esetben írásos szerződést fognak kötni a zenészekkel, amelyben rögzítik, hogy a zenészek milyen időbeosztás szerint szolgáltatnak zenét.

A kialakult rövid vita után új tagok felvételére került sor, akiket ezúton is szeretettel köszöntök Társaságunkban.

A klubnap záró eseménye Kovács Zoltán és Kamuti Ilona etiópiai utazásáról szóló vetített képes előadás volt. Valamennyi jelenlévő nevében gratulálok a lebilincselő beszámolóhoz.

A Kovács Balázs által készített fényképek megtekinthetők a Galériában.

A Webmester

2014.02.01.

Az idei disznótoros vacsora a BKV ebédlőjében került megrendezésre.
A gépi zenéről Kazi László klubtársunk gondoskodott, ami ragyogó hangulatot teremtett.

A vacsora alapanyagait Boda Anna és Drong György szerezték be és juttatták el Fercsek Anna és fia Budapesten lévő éttermébe, ahol azt felhasználták. Az elkészült ételeket már Fercsek Annáék szállították a helyszínre.

Azt hiszem, a vacsora mindenkinek ízlett. Nekem nagyon kellemes meglepetés volt a felszolgált savanyúság.

Vacsora után folytatódott a tánc.
Érdekes színfoltját képezték az estének C. Tóth János szintetizátoron előadott, a hatvanas éveket idéző tánczene dallamai. Személy szerint nekem nagyon tetszett, igaz a társaság zöme - a táncosabb lábúak - akkor még a világon sem voltak, amikor azok a zeneszámok voltak a slágerek.

Mindent összefoglalva, kellemes este volt, amit minden résztvevő nevében megköszönök a szervezőknek.

A Kovács Balázs és Fábián Pál által készített felvételek a Galériában tekinthetők meg.

A Webmester

2014.02.22.

A bál a szokásos módon kezdődött.
Elnökségünk nevében Boda Anna elnök köszöntötte a megjelenteket. Ám ez a köszöntő messze túlment a formaságokon. Szabályos, rövid ismeretterjesztő előadást hallottunk a farsangi szokásról. Megismerhettük kialakulását és az időben bekövetkezett változásait, továbbá hallottunk a világon zajló különböző farsangi ünnepségekről, karneválokról.
Kedves Elnök asszony! Köszönjük.

A jelenlévők nagy figyelemmel hallgatták az elhangzottakat, majd megszólalt a zene. Erről is kiemelten szólnom kell. Ezúttal az InFusio Band két tagja zenélt nekünk. Az ő muzsikájuk olyan hangerővel szólt, ami elviselhető, kellemes volt. Nem kellett tartanunk halláskárosodástól és mégis jókat táncoltunk.

Az est fénypontját természetesen a jelmezesek megjelenése jelentette.
A jelmezes farsangi felvonuláson ragyogó ötleteket láttunk. Idén nagyon sokan öltöztek be és nem csak klubtársaink, hanem a vendégek közül is számosan.
Ősemberpár, ördög, apácák, bohóc, egyszemélyes menyasszony-vőlegény köszöntötték az ámuló-bámuló és jókat kacagó, tapsoló nézőket.

A szokásoknak megfelelően tombola is volt. Újdonságot jelentettek a zsákbamacska nyeremények, amelyeket klubtársaink ajánlottak fel.

Martini Emil és Fábián Pál fényképei a Galériában tekinthetők meg.

A Webmester

2014.03.03.

Igen hosszú programja volt a klubnapnak.
Legelőször a beszámoló taggyűlés zajlott le, amelynek levezető elnöke Lászai Endre, a jegyzőkönyv vezetője Martini Emilné volt.
Boda Anna alapos beszámolóban ismertette az elmúlt év eseményeit, a közös munkát, a rendezvényeket, a kirándulásokat és a pénzügyi helyzetet.
A beszámolót a jelenlévők egyhangúan, tartózkodás nélkül elfogadták.
Megköszönte és az elnökség nevében kis ajándékot adott át a legtöbb társadalmi munkát végzett klubtársaknak.

Ezután, napirenden kívül Stefanek Jánosné és Fábián Pál megköszönték az elnökség és külön az elnök munkáját a tagság nevében.

A taggyűlés befejezése után az első negyedévben névnapjukat ünneplő klubtársak köszöntése történt, majd Nőnap alkalmából a hölgyeket köszöntötték a férfiak.
A klubnap befejezéseként az elnökség szendvicsekkel, borral és üdítőitallal vendégelte meg társaságunkat.

Kovácsné Kiss Elvira, Kovács Balázs és Fábián Pál felvételei a Galériában tekinthetők meg.

A Webmester

2014.04.11.

2013 novemberében általunk kiültetett virágokban most a tavasz kezdetével gyönyörködhetnek az arra sétáló diákok és szentendrei lakosok.
A helyszín: Központi konyha étterem előtti tér.

Ma egy szorgalmas kis csapattal ( Füzi Vera, Fúróné Lidi, Lévai Józsefné Irén, Horváth Gyula, Vanyák Gábor, Drong György, Fercsek Anna és Lehoczky Jánosné/ Művészeti Tanács elnökének felesége/) futó és álló muskátlikkal, petúniákkal öltöztettük fel a Fő tér ablakai előtt lévő ládákat, az OTP virágtartóit és az önkormányzat vendégháza előtti kaspókat.

Az ott dolgozók és lakók ismét örömmel vállalták ebben az évben is a virágok gondozását, locsolását.

Drong György felvételei itt tekinthetők meg:

Boda Anna
elnök

2014.04.20.

Az idei Húsvét vasárnapi hagyományőrző Locsoló bálunk igen vidám hangulatban zajlott a kevés számú jelentkező ellenére.
A kiváló zenét Stark Feri, rég hallott kedvenc zenészünk, szolgáltatta. A bál meglepetése a 3 kiváló salsa táncos műsora volt a bálozók számára.
Szívesen vették a számunkra készített kedves ajándékunkat a csoki tojásokat.
Éjfél után a férfiak előkapták a kölnisüvegüket és bőségesen meglocsoltak bennünket illatos kölnivizekkel, melyet mi hölgyek szívesen vettünk és sok-sok piros és színes tojást osztogattunk. Az idén biztosan nem fogunk elhervadni.

Bazsó Erzsébet

2014.04.26.

Az éves programon kívül a társaság 32 tagja és családtagjai, barátai összesen 39 fővel egy budapesti séta keretén belül megtekintette az Országházban kiállított felbecsülhetetlen értékű Seuso kincseket.
A felújított Kossuth téren átsétáltunk a 2014.03.21-én átadott Olimpia parkba, ahol egy úgynevezett látványbeton elemen tüntették fel az olimpiákon, ágazatonként aranyérmes magyar sportolók nevét.
A parkban játszóterek, sportpályák is találhatók, de a pihenni vágyok részére is kialakítottak füves területeket.
A sétát a József Attila 'Dunánál' című szobor megtekintésével folytattuk, majd a holokausztra emlékezve elhaladtunk a 'Cipők a Duna -parton' emlékmű mellett, amelyet 2005.04.16-án avattak fel.
Tovább sétálva az V. ker. gyönyörűen felújított utcáit, köztéri szobrait, nevezetességeit csodáltuk meg. A MTA épületével, történelmével ismerkedtünk meg
Molnár Attila idegenvezető fantasztikus történelmi előadásában, majd a Gresham palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épületében gyönyörködtünk.
A 2014.03.14-én átadott felújított Vigadó volt az utolsó műemlék, ahová a társaság tagjai kissé fáradtan érkeztek meg, de a csodálatos látnivalók mindenkit kárpótoltak.
A Vigadó 5-6.emeletén Makovecz Imre "…összeköti az eget a földdel…" életmű kiállítása nyújtott felejthetetlen élményt számunkra.
Lesétálva az eredeti pompájában felújított lépcsőkön, bepillantottunk a gyönyörű termekben is.
Fantasztikus belső munkálatoknak voltunk a tanúi, erre az épületre is méltán büszkék lehetünk.

Drong György felvételei itt tekinthetők meg:

 

Boda Anna
elnök

2014.04.27

A "Föld Nap"-ja alkalmából meghirdetett társadalmi munka keretén belül vállaltuk, hogy az Orbán kereszt környékét rendbe tesszük úgy, mint az elmúlt években is.
A mellékelt fotókon látható a kis csapat több órás munkájának eredménye.
Köszönöm a szép munkát: Vanyák házaspárnak, Agócs Áginak, Tischner Irénnek, Joóné Marikának, Tóth Győzőnek, Szöllősy Gyurinak, Horváth Sanyinak, Szabó Imrének és Drong Györgynek.

Drong György felvételei itt tekinthetők meg:

Boda Anna
elnök
2014.05.01.

A Baráti Társaságunk nagy lelkesedéssel és összefogással készült az idei majálisra is.
Május 1-én reggel 7 órakor kezdtük el a három sátor felállítását és 90 főre az ülőhelyek kialakítását.
Közben Kazi László és kis csapata előkészítette a babgulyást a társaság részére, amelyet 12 órakor már tálaltunk is.
Ebben az évben először került sor a hagyományt őrző és ismét hagyományt teremtő májusfa felállítására az Ipartestülettel közösen.
A majálisra meghívott vendégek is érkeztek,- Dézsma utcai Nyugdíjas Klub tagjai, családtagok, barátok - akik szintén örömmel vettek részt a majális egyéb programjain is. Köszönjük a szervezőknek, Juhász Károlynak és Szabó Attilának a sok segítséget, a jó programokat és a kitűnő szervezést is.
A csodálatos időnek, a baráti társaságnak köszönhetően ismét sok beszélgetéssel, találkozással, vidámsággal telt el az egész nap.
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a társaság azon tagjainak, akik segítséget nyújtottak a szervezésben és az előkészítésben is.
Külön köszönöm Kazi Lászlónak és csapatának a sok munkát, melyet a finom, ízletes babgulyás elkészítésére fordítottak.

Drong György, Kovács Balázs és Martini Emil felvételei a Galériában tekinthetők meg.

Boda Anna
elnök

2014.05.17.

Ma egy igen jó hangulatú, tartalmas és éppen ezért emlékezetes autóbuszos kiránduláson vettünk részt.

Első állomásunk Nádasdladány volt, ahol a kastélyt néztük meg.

"A romantikus L alakú Nádasdy-kastély olyan, mint a legszebb angol kastélyok, tornyos-csipkés, 100 kéményes. A XVIII. században épült kastélyt hatalmas, 24 hektáros park öleli át."
Az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították.

Innen Dégre utaztunk, ahol szintén egy kastélyt tekintettünk meg.

" A Dégi-Festetics kastély Magyarországon az egyetlen látogatható klasszicista kastély - Fejér megyében található - amelyet hazánk legnagyobb angol parkja vesz körül.
A kastély Pollack Mihály tervei alapján készült 1810-1815 között."

A Velencei tó partján lévő Pákozdra utaztunk tovább, ahol a Katonai Emlékparkot tekintette meg a résztvevők többsége.
Az emlékpark az 1848. szeptember 29-i csata helyszínén létesült.

Lelkünket táplálta a sok szép látnivaló és élmény.

Testünket táplálni továbbutaztunk Sukoróra, ahol a már ismerős Gémeskút étteremben megvacsoráztunk.

Vacsora után hazafelé vitt az utunk. Szentendrére este 8 órára érkeztünk.

Igen jól szervezett és lebonyolított kirándulás volt, amelyért a résztvevők nevében is köszönetet mondok Boda Anna elnökünknek, aki személyesen szervezte ezt a kirándulást.

A fenti szöveg idézetei is az általa összeállított programból származnak.

Antal István és Fábián Pál felvételei a Galériában tekinthetők meg.

A Webmester

2014.05.31.

Nagyon kellemes időben, ismét egy budapesti sétán vettünk részt Molnár Attila idegenvezetővel. A sétánk során a VIII. kerület nevezetességeivel ismerkedtünk meg.
Sajnos a 29 fő jelentkezőből csak 18-an jöttek el különböző okok miatt. A sétát a Nemzeti Múzeum klasszicista stílusú épülete előtt kezdtük meg.
Az épületet Pollack Mihály tervei alapján 1837-1847 között építették fel, gróf Széchenyi Ferenc megrendelésére. Ma állandó és időszaki kiállítások helyszíne.
A múzeum előtt Stróbl Alajos gyönyörű Arany Jánost ábrázoló szobra található.
Rövid sétát tettünk a Petz Ádám által tervezett kertben, melyben tölgyfák, gesztenyefák, fenyők és páfrányfenyők és szobrok találhatók.
A Bródy Sándor utcában a Magyar Rádió épületének történelmével ismerkedtünk meg és a környéken található palotákat, műemlékeket csodáltuk meg.
Ebben az utcában található még ma is egy működő kovácsműhely - természetesen bepillantottunk - mely a környék kovácsoltvas remekeit javítja.
Elsétáltunk a Mikszáth térre - itt lakott élete utolsó éveiben - mely nagyon hangulatos, barátságos és csendes helyen található.
A téren áll Mikszáth Kálmán szobra, amely Kocsis András alkotása. Itt volt a gyufa feltalálójának - Irinyi János - egyik pesti műhelye, a szomszédban pedig egy régi pipagyár is működött.
A következő neobarokk stílusban épült műemlék a Wenckheim palota, mely a Baross utca és a Reviczky utca hegyesszögben összefutó sarkán épült.
Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központja. A palota építtetője gróf Wenckheim Frigyes volt. Csodálatosan díszesek a palota főbejáratánál lévő kocsi áthajtó kovácsoltvas kapui és rácsai.
A palota előtt áll a Magyar Igazság Kútja, mely 1928-ban készült Lord Rothermere tiszteletére. A kút Szentgyörgyi István alkotása.
A Pecz Samu által tervezett, ma már műemlékké nyilvánított, 1894-től épült Vámházkörüli Vásárcsarnok volt a következő állomásunk. Az épület tetejét Zsolnay gyár remekeivel fedték be.
Ma is igen pezsgő kereskedelem központja az egész épület.
2013. november 8-án került átadásra a BÁLNA-CET, mely eredetileg Közraktárak néven volt ismert. Ma üzlethelységek, kávézók, konferenciatermek találhatók ebben a gyönyörűen felújított, átépített épület együttesben. A teraszokról különleges kilátás nyílik a fővárosra, nyáron sötétedés után lézer fényjáték várja az ide látogatókat.
Ezen a napon ismét fáradtan, de nagyon sok ismerettel gazdagodva térhetett haza a kis csapat.

Antal István felvételei a Galériában tekinthetők meg.

Boda Anna
elnök

 

2014.06.07.

Eljött Társaságunk megalakulásának 16. évfordulója.
Szokás szerint ezúttal is melegünk volt, amikor gyülekeztünk.
Elnökünk, Boda Anna, röviden beszámolt az elmúlt év eseményeiről, megköszönte a különböző társadalmi munkákban résztvevő klubtársak közreműködését.
Rendezvényeinknek igen gyakran a napközis konyha ebédlője ad otthont és ilyenkor a konyha vezetője, Katika, végig ott tartózkodik. A közeljövőben Katika nyugdíjba vonul és ez alkalomból Társaságunk nevében Boda Anna és Kazi László virágcsokrot és szerény ajándékot adott át, megköszönve sok éves munkáját.
A zenét az Amerikából hazatért Stark Ferenc szolgáltatta, mindannyiunk örömére. Vacsora után kellemes meglepetés ért bennünket, amikor sokunk kedvence, Schwartz Dávid, megjelent és remek műsorral szórakoztatott minket, ami után sokáig tartó tapssal ünnepeltük őt.
Este 10 órakor megkezdődött a tombola, ahol a nyertesek örültek, akik viszont nem nyertek, bizakodnak abban, hogy legközelebb talán ők lesznek a szerencsések.
Ezután Stark Feri zenéjére folytatódott a tánc.
Az igen jó hangulatú bálról az Antal István, Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál által készített felvételek a Galériában tekinthetők meg.

A Webmester

2014.06.28.

A Pismány ABC parkolójánál találkoztunk délelőtt 9 órakor.
Személyautókkal indultunk el a 11-es úton és megközelítőleg 40 perc múlva már megálltunk úticélunknál, Visegrád fölött az Apátkúti vögy felé vezető úton lévő Ördögmalom étterem és a Bertényi Miklós fűvészkert bejárata előtt.
Rövid várakozás után, a kedves, de igen halkan beszélő idegenvezetőnk, a Pilisi Parkerdőgazdaság nyugdíjasa, Kamilla néni megérkezett és elindultunk a fűvészkertbe.

Bevallom őszintén, Pilisi túrázásaim alkalmával az eltelt évtizedek alatt legalább százszor elhaladtam ezen az úton a bejárat előtt gépkocsival vagy gyalogosan, de soha nem tértem be a fűvészkertet megtekinteni. Ennek az volt az oka, hogy a feljebb lévő Apátkúti völgy jól ismert látványa, varázsa mindig erősebben vonzott, mint egy mesterségesen létrehozott fűvészkert. Most, hogy végre - hála a Gyökereknek - ezt is láthattam, örülök, valóban érdekes és szép volt.

Mit kell tudnunk erről a fűvészkertről?

A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán-, akác- és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc-, duglasz-, erdei- és vörösfenyő állományokat telepítettek. A munkákat először Mundi István, később Koncz Antal kerületvezető erdészek irányításával végezték el. A területet a vadkárok megelőzése érdekében bekerítették. 1978-ban dr. Madas László és dr. Madas András ötlete alapján Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. 1985-ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák. (Forrás: Internet)

Kamilla néni úgy vezetett minket, hogy a Pisztrángos tavak közelében hagytuk el a fűvészkertet. Megköszöntük a fáradozását és elköszöntünk tőle.

Egy igazi lelkes pecásra emlékszem: Dragon Jenőre, aki unokái nagy-nagy örömére egymás után akasztotta le horgáról a fickándozó pisztrángokat. Itt is elnézést kérek tőle, hogy nem készítettem fényképet róla és zsákmányáról, de én, az egykori túravezető, annyira elfáradtam, hogy alig vártam, hogy leülhessek, a fényképezőgépet megemelni sem volt erőm.

A pisztrángos tavaktól visszasétáltunk az Ördögmalom Éttteremhez és megebédeltünk. Azt hiszem, mindenki elégedett lehetett az étellel, kiszolgálással és talán az árakkal is.

Meglepetésként Boda Anikó és Drong Gyuri ebéd után elhagyva az éttermet, egy erdei asztalnál megnyitották "bögrecsárdájukat" és mindenkit megvendégeltek egy italra, gondolván az autósok szesztilalmára is.

A mai nap befejező eseményeként Ancika meghívta a jelenlévőket egy további italra Visegrádon lévő sörözőjükbe.

Azt hiszem, élményekkel gazdag, kellemes nap volt a mai. Köszönöm a szervezőknek.

Szente Jánosné és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

A Webmester

2014.07.07.

Ma tartottuk a júliusi klubnapot a szokott helyünkön, de ezúttal az udvaron, hiszen a fő napirendi pont a szalonnasütés volt.

Kazi Laci és Dragon Józsi igazán finom pecsenyéről gondoskodtak, amit ezúttal is minden jelenlévő nevében megköszönök.

Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál fényképei a Galériában láthatók.

A Webmester

2014.09.20.

Ma tartottuk a hagyományőrző szüreti bálunkat.
Boda Anna elnökünk a megnyitó során igen tartalmas kis előadást tartott, amelynek során ismertette a szürethez kapcsolódó évszázados népszokásokat.

A zenét Stark Feri biztosította, aki rövidesen ismét hosszabb időre Amerikába utazik.

Dragon Józsi barátunk volt a Szüreti Bíró és csinos, népviseletbe öltözött csőszlányai segítették elfogni a magasnövésű szőlőtolvajokat.

Számomra igen kedves és megható volt, amikor Lászai Editke, akit magunk között a Kis Edának hívunk, elkérte Stark Feritől a mikrofont és bejelentette, hogy Nagymama lett. Megköszönte szüleinek mindazt, amit érte tettek.

A jól sikerült bál hangulatát jól szemléltetik Kovács Balázs és a Martini házaspár fotói, amelyek a Galériában láthatók.

A Webmester

2014.09.26.-28.

2014.09.26-án kevéssé barátságos, enyhe őszi időben indultunk a 3 napos kirándulásunkra. A jókedv és az izgalom, ami egy ilyen kirándulás előtt egészségesen betölti az utazók lelkét, nem engedte meg, hogy az időjárás miatt csüggedjünk.
Az úti célunk ezúttal Pécs és környékének történelmi és természeti szépségeinek megismerése, felfedezése.
Az idegenvezetőnk 3 napon keresztül most is a kitűnő történelmi ismeretekkel rendelkező, anekdotázó, jó humorú és szerethető Molnár Attila volt.

Első állomásunk Szekszárd, a nemes borok és a művészetek városa, Tolna megye székhelye volt.
Ebben a történelemben és műemlékekben gazdag városban gyalogos sétát tettünk, a kilátóból csodálatos panoráma tárult elénk a városra, a várost körülölelő dombokra, szőlőterületekre.
A sétát a nyáron átadott Garay pincében folytattuk, egy kis szekszárdi bor kóstolásával egybekötve.

Következő megálló Grábóc, a világhírű Szerb Ortodox Templom és Kolostor megtekintése volt. A helyi rend idegen vezetőjének minden szavát az egész csoport lenyűgözve hallgatta.
Utunkat Harkány irányába folytattuk. Harkány gyógyvize a természet nagy ajándéka. A csoport tagjai még vacsora előtt illetve éjszaka is csobbantak egyet a gyógyító habokban.

Szombaton reggel pihenten indultunk Pécsre, de előtte ellátogattunk Máriagyűdre. A Kegytemplom megtekintését egy kis orgonajáték meghallgatásával zártuk.
Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben több kiállítást tekintettünk meg (Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Gyugyi Gyűjteményt, Látvány manufaktura) , majd apróbb ajándék vásárlása után indultunk a Zsolnay Mauzóleumhoz.
A Zsolnay családról, munkásságukról és annak eredményeiről a csoport egy átfogó képet kapott a kiállítások és a hely hangulata által.
Délután gyalogos séta keretén belül ismerkedtünk Pécs nevezetességeivel és a napot a fantasztikusan tehetséges Leonardo Da Vinci világhírű kiállításának megtekintésével zártuk.
Az élményekben gazdag, ám igen fárasztó nap után jóleső érzés volt a buszra szállni, egy kicsit megpihenve a kitűnő szálláshelyre megérkezve a megérdemelt vacsorát elfogyasztani.

A harmadik napunkat Szigetvár történelmének megismerésével, műemlékek megtekintésével kezdtük, majd az abaligeti Denevér Múzeumba és Gyógy barlangba látogattunk el. A múzeum bemutatta a denevér kutatás történetét. A cseppkőbarlangban tüdőket tisztító, ám a lábakat nem kímélő sétát tettünk és indultunk tovább az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar irányába.
Az egész úton számtalan kicsi falun áthaladva csodálhattuk meg a rendezett, tiszta és sok-sok virággal beültetett portákat. Az emberi kéz és a természet szeretete, tisztelete csodákra képes. Pl. az egyik kicsi falu határában " Már vártunk! " tábla fogadta az embereket.
A Kemencés Udvarban a kiállítás megtekintése után elfogyasztottuk a késői ebédet (tárkonyos raguleves, kemencében sült gyümölcsös lepény), majd utunkat Palkonya felé vettük, mely híres a műemlék pincesorairól és a piros kupolás körtemplomáról.
A napot a palkonyai Haraszti család vendégszeretetével és a finom villányi borok és mangalica zsíros kenyér kóstolásával zártuk.
Kissé fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza a késő esti órákban.
Szeretném megköszönni a társaság minden tagjának ezt a szép 3 napot, mert hiába a tervezés, szervezés, én úgy gondolom, hogy csak így együtt, egymásra figyelve lehet felejthetetlené tenni a közös élményeket.

Fábián Pálné és Kovács Balázs fényképei megtekinthetők a Galériában.

Boda Anna
elnök

2014.10.18.

A Budafoki Törley Gyűjteményt és Látogatóközpontot és a 2011-ben átadott Budafoki Borvárost látogattuk meg.
Az idő csodálatos volt (előző napon folyamatosan esett az eső) már reggel, így jókedvűen indultunk Budapest felé. Útközben csatlakozott hozzánk Molnár Attila idegenvezető barátunk, aki a Látogatóközpontig mesélt a Törley család életéről, munkásságáról, a Pezsgőgyár alapjainak lerakásáról és a pezsgőgyártás fortélyairól.
Fantasztikus tudásával, ismeret anyagával teljesen lekötötte a társaság figyelmét. Budafokra érve a távolból megcsodáltuk a Törley József által építetett kastélyt, amely 1890-1904-ig Ray Rezső tervei alapján épült. A Törley-kastély mellett található feleségének, Sacelláry Irén kastélya is.
A Törley Látogatóközpont előtt már várt a helyi idegenvezető és együtt indultunk a kiállítás megtekintésére.
A kiállítótérbe lépve egy pezsgősdugó belsejében találtuk magunkat, melyből egy palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhattunk át.
Közben megismertük a pezsgők 130 éves történetét, gyártási folyamatát, régi reklámokat, pezsgőket és a különleges pezsgőspoharakat és azok alakjainak jelentőségét. Megtanultuk, hogy miért kell óramutató járásával ellentétes irányba forgatni kb. 3 évig, naponta a pezsgősüvegeket (kézi munka), megismertük a dugózás fortélyait és még sok érdekes látnivalóval gazdagodott a társaság minden tagja.
A látogatás végén a szomjunkat egy pohár finom pezsgővel oltottuk el, majd indultunk a Borvárosba.
A Záborszky kúria pincéjében került kialakításra a Budafoki Borváros.
Célja, hogy bemutassa a bor csodáját együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan.
Különböző hordókat és a fafaragó művészek remekműveit ismerhettük meg. A borutcán a magyarországi borvidékek korabeli építészettörténeti remekeiben gyönyörködhettünk. A látogatást egy-egy pohár finom vörösbor kóstolásával zártuk.
Budafokon egy rövid gyalogos sétát tettünk Attila vezetésével a ragyogó őszi napsütésben és a buszból a Törley Mauzóleum elhagyatott , felújításra váró épületét tekintettük meg.
Ismét egy remek kirándulást szeretnék megköszönni a társaságnak, remélem mindenki jól érezte magát és örömmel várjuk a december 13-ra tervezett székesfehérvári adventi kirándulásunkat is.

A Kovács Balázs által készített fényképek a Galériában tekinthetők meg.

Boda Anna
elnök2014.11.22.

Szépen feldíszített terem fogadta a gyülekező bálozókat. Rögtön szembeötlött a rengeteg tombolanyeremény is.
Ezúttal ismét a Sylver Boys duó szolgáltatta a zenét.
A sajnálatos módon - betegség, lemondás miatt - igen csökkent létszámú Elnökség köszöntötte a megjelenteket, majd következett az est igazi meglepetése. Egy pomázi gyermekegyüttes táncolt és csoportos torna gúla-gyakorlatokat mutatott be. Több különböző korosztály alkotott kis csoportokat külön-külön önálló műsorral.
Óriási sikert arattak.

Ezután kezdetét vette a zene és a tánc.
Nos ezzel kapcsolatban két észrevételem van.
Érthetetlen számomra, hogy miért állították be a hangerősítőjüket, egyébként általam is kedvelt, zenészeink olyan iszonyatosan erős hangerőre, hogy már fizikai fájdalmat okozott annak elviselése. Egy idő után még ezt az "élvezetet" is fokozták, mert két erős fényű lámpasorral világítottak ránk. Ez a kínszenvedés megszűnt, mikor Boda Anna kérésére a lámpákat kikapcsolták.

Igen nagy sikere volt, mint mindig a tombolának is.
Tagságunk nevében is köszönöm a szervezőknek a jól sikerült estét.

A bálozók vitathatatlanul jól érezték magukat, amint az a Kovács Balázs, Martini Emil és Fábián Pál által készített fényképeken a Galériában látható.

A Webmester

2014.12.01.

Az esős időjárás ellenére szép számban eljöttek a tagok, hogy részt vegyenek az év utolsó klubnapján.
Boda Anna elnök ismertette az elmúlt hónap eredményeit, történéseit és a gondokat is.
Ezután köszöntöttük a negyedik negyedévben névnapjukat ünneplő társainkat, a hölgyek egy doboz bonbont, az urak egy üveg bort kaptak.
Az Elnökség a közelgő Karácsonyra a hölgyeknek egy cserép mikulás virágot, az uraknak egy üveg pezsgőt ajándékozott, majd szendvicsekkel, egy-egy pohár pezsgővel, teával és üditővel vendégelte meg a megjelenteket.
Az előkészítésben, szervezésben és kivitelezésben közreműködő társaink munkájáért mindannyiunk nevében köszönetet mondok.

A kellemes estéről Kovács Balázs és Fábián Pál által készített fényképek a Galériában láthatók.

A Webmester

2014.12.13.

A mai kirándulásunk célpontja Székesfehérvár volt. Látni akartuk, hogy telik e régi és szép városunkban az advent.
Idegenvezetőnk Molnár Attila volt, aki ismét hozzáértéssel és humorral látta el feladatát.
Az alábbi pontokat, látnivalókat érintettük.

Zichy-liget, Magyar Király Szálloda, Vörösmarty Színház, Varkocs György várkapitány szobra, Mátyás király emlékmű, Püspöki Palota, Romkert, Országalma, Egyházmegyei Múzeum. Betlehem a Városháza udvarán, Székesegyház és altemploma, Szent Anna kápolna, Lépcső utca, Kati néni szobra. Török udvar, Hiemer-Font-Caraffa Ház, ahol a Hetedhét Játékmúzeumot néztük meg.
Igen gazdag az Egyházmegyei Múzeum gyüjteménye és nagyon tartalmas tájékoztatót hallottunk a helyi idegenvezető hölgytől.
Lehetőségünk volt a szabad program keretében nézelődni, vásárolni, találkozni ott lakó ismerősökkel.

Sukorón a Gémeskút csárdában a gazdag programok után igen jól esett a pihenés és a jóízű ételek elfogyasztása.

Minden résztvevő nevében köszönetet mondok Boda Anna elnökasszonynak a ragyogó program megszervezéséért és időjárás felelősünknek Drong Gyurinak, akinek valószínűleg ragyogó kapcsolatai lehetnek időjárás ügyben, mert az is kiváló volt.

Kovács Balázs és Fábián Pál felvételei a Galériában láthatók.

A Webmester

 

 

 

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó